37 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialTârgul de Fete nu se mai ține anul acesta pe Muntele Găina....

Târgul de Fete nu se mai ține anul acesta pe Muntele Găina. Care este motivul

Pentru prima oară de la atestarea sa documentară, în 1816, Târgul de Fete nu va mai fi organizat pe Muntele Găina, pe platoul situat la aproape 1.500 de metri altitudine, ci numai în comuna Avram Iancu, din cauza vremii nefavorabile.

Cu o vechime de sute de ani, târgul s-a desfăşurat fără întrerupere, indiferent de condiţiile meteo, pe Muntele Găina, la limita judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara, la o altitudine de 1.486 de metri. Târgul se organizează în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.

De această dată, organizatorii au anunţat sâmbătă după-amiaza anularea manifestărilor de pe Muntele Găina "din cauza vremii nefavorabile şi pentru siguranţa miilor de participanţi". Potrivit unui comunicat dat publicității de Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, dar şi sâmbătă pe munte au avut loc mai multe ruperi de nori care au afectat tabăra de corturi, dar şi scena pregătită pentru concertele în aer liber.

"Din cauza precipitaţiilor abundente, platoul Găina, unde ar fi urmat să aibă loc manifestările, nu este o zonă sigură pentru participanţi, iar drumul de urcare este dificil, astfel încât s-a decis ca tot programul Târgului de Fete să se desfăşoare în comuna Avram Iancu", se precizează în comunicat.

Organizatorii speră ca, în funcţie de condiţiile meteorologice, să poată organiza, duminică dimineaţa, cel puţin ceremonialul solemn de depuneri de coroane de la Crucea Iancului, de pe Muntele Găina. "În ciuda acestor probleme neprevăzute, Târgul de Fete va fi şi în acest an o sărbătoare românească de amploare, care se bucură deja de o participare foarte numeroasă încă de la debutul manifestărilor. O dovadă în acest sens este faptul că pensiunile din zonă sunt pline de turişti veniţi din toate colţurile ţării, iar multe dintre locurile de cazare au fost rezervate cu câteva săptămâni în urmă", mai arată organizatorii.

În centrul comunei Avram Iancu, localitate situată la poalele Muntelui Găina, se vor desfăşura atât concertele în aer liber de muzică populară şi uşoară, focurile de artificii, petrecerea populară, cât şi târgul meşterilor populari. Mii de oameni participă an de an la manifestările de pe Muntele Găina. La mijlocul deceniului trecut s-a înregistrat şi un record de circa 100.000 de participanţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă