1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialŢăranii au salvat picturile lui Alexici

Ţăranii au salvat picturile lui Alexici

Comunitatea din Şeitin a găsit fondurile necesare pentru a restaura picturile din biserică realizate de celebrul artist Alexici.

Localitatea Şeitin situată la doar câţiva kilometri de frontiera cu Ungaria, a decis să-şi salveze comoara culturală. Picturile lui Alexici şi ale lui Iulian Toader, doi pictori de excepţie, din biserica din comună sunt restaurate, după ce, cu câţiva ani în urmă, au fost spălate cu leşie. Oamenii au decis că nu renunţă la moştenirea lor culturală şi au adus în comună specialişti în restaurare, pentru a-şi salva picturile.

De la drumul naţional până la Şeitin sunt doar câţiva kilometri, însă localitatea pare pierdută în Câmpia de Vest. Case frumoase, cochete, iarba cosită arată că aici sunt oameni harnici şi înstăriţi. Uliţele sunt pustii, pentru că fiecare ştie ce trebuie să muncească prin gospodărie sau la câmp şi nimeni nu are timp de pierdut. În mijlocul satului, biserica ortodoxă, construită în 1799, este extrem de bine întreţinută. Iconostasul este pictat de fiul lui Nicola Alexici, iar icoanele din biserică, de Iulian Toader.

Picturi date cu leşie

Preotul Liviu Iştoc spune că picturile au avut parte de un tratament barbar. „Picturile lui Alexici au fost date cu leşie. Nu se ştie cine ­le-a aplicat acest tratament”, a declarat şi dr. Viorel Ţigu, conducătorul echipei de restaurare. El bănuieşte că, în urmă cu ceva vreme, când localnicii au făcut curăţenie generală la biserică, vreo enoriaşă cu iniţiativă s-a gândit că aşa va face să strălucească picturile de la iconostas. Însă, cu timpul, leşia a atacat atât de tare pictura, că, dacă preotul sufla spre iconostas, pur şi simplu zbura un praf fin de culoare.

Restauratorii au aplicat un tratament special şi au reuşit să salveze pictura. „Este una dintre cele mai splendide biserici din vestul ţării. Este singurul complex al lui Toader rămas intact din Eparhia Aradului”, a declarat dr. Viorel Ţigu.

Icoane de mare valoare

Alexici, fiul vestitului pictor Nicola Alexici, a absolvit şcoala la Viena, la începutul secolului trecut. El a creat o pictură extrem de valoroasă. Icoanele sale sunt aproape în mărime naturală, iar figurile acestora sunt plasate într-o lumină deosebită. „A fost o comună bogată dacă şi-au putut permite ca doi pictori celebri, Alexici şi Toader, să le picteze biserica. Este extraordinar să vezi cum un pictor sârb scrie atât de frumos româneşte. La Toader, pictura murală are o linie curgătoare şi un desen de excepţie, cu o expresivitate de excepţie a figurilor. Gama coloristică este pe gri, cu tonalităţi calde. Pictura şi arhitectura se înscriu unitar, ceea ce este aproape unicat”, a declarat dr. Viorel Ţigu.

Cele mai citite

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Nu mai sunt bani pentru constructori! Guvernul își cere scuze pentru sutele de milioane de lei datorii

Un document semnat de către Ioan Cristian Haiduc, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, prezintă dimensiunea bătăii de joc a Guvernului la adresa...
Ultima oră
Pe aceeași temă