27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialTaclale, reclame si concursuri stupide

Taclale, reclame si concursuri stupide

Aproape de mijlocul verii, dupa ce se sfarsi Campionatul Europen de Fotbal, televiziunile se gandira sa-si carpeasca grila sezonului cu emisiuni incropite la nimereala, dar lansate cu mare tam-tam.

Vrand sa speculeze succesul pe care candva l-a avut Catalin Maruta cu "Tonomatul" sau de la Costinesti, TVR 2 vrea sa continue emisiunea in fiecare dimineata, la 10.10. "E tonomatul de vacanta, e tonomatul cu Alina" ne anunta "imul" special creat, pe care se face a il interpreta Alina Sorescu. Evident, tot ce inseamna cantare in noua viziune e un playback penibil, uitandu-se a se specifica in mod constant ca aceasta e metoda "tonomateasca". Cuvantul e inventat de Alinuta, ca si invitatia de a "semesi" la cele doua concursuri care domina formatul emisiunii cu intentia de a atrage privitorii si a varsa 0,83 euro la fiecare SMS in bugetul cuiva. Din cele 80 de minute ale emisiei, multe s-au irosit pentru cele doua concursuri stupide. Primul merge pe formula "loto". Cine telefoneaza si raspunde corect la intrebarile puse de Alinuta, castiga. Premiul era de 600 de euro la editia pe care am urmarit-o. Cineva s-a incumetat sa telefoneze dar a clacat de la prima intrebare, care nu avea nimic comun cu muzica, ci cu… fotbalul! Premiul s-a "reportat" pentru a doua zi. Cel de al doilea concurs care ocupa timpul de emisie e un fel de rebus, prezentat de Alinuta la fel ca la acele emisiuni-pacalici unde daca ghicesti un cuvant te procopsesti cica cu milioane. Premiul promis aici este un laptop. Totusi, emisiunea se numeste "Tonomatul de vacanta", asa ca mai are, din cand, in cand si obligativitatea de a oferi muzica. Invitata de baza in acest scop era Gianina Corondan alaturi de trupa Quartz. Prezenta Gianinei, care este exilata acum la TVR International, a mai salvat-o pe Alinuta ce obosise tot fataindu-se sclifosit. La capitolul muzica au mai fost invitati si o serie de copilasi concurenti la "Mamaia Copiilor".
Evident ca s-a facut reclama acestei manifestari stupide, unde copilasii vor sa imite tot felul de vedetute. Gianina sesiza: "pe vremea mea se cantau piese mai copilaresti", iar Alinuta i-a replicat "piesele sunt foarte haioase". Or fi fost pentru dansa, dar iti era mila de bietele copilite cum se tot bataiau facandu-se ca danseaza sa fie sexy! Reclama era insa sufletul emisiunii, se insista pe promovarea atat a festivalului cat si a altei emisiuni de la TVR 2, "Vara  la mare". Fireste, Alinuta n-a scapat prilejul sa-si faca si ei reclama, ca a luat cu zece cea de a doua licenta, la sociologie – felicitari -, ca in curand isi serbeaza ziua de nastere, ca va scoate si ea un CD etc. Cand a prezentat selectia la Eurovision, Alinuta era mult mai atenta la ce rostea, acum fiind la mare, se fataia agitata si isi tipa comentariile anoste. Peste toate, triste erau si filmarile stas, din acelasi unghi, cu imagini ce se apropiau si indepartau, intr-un ritm obositor. "Tonomatul de vacanta" nu mai are consistenta celui moderat cu pricepere de Maruta, e doar o hahaiala dominata de autoreclama la productiile TVR si concursuri smecheresti, cu putina muzica banala. Apropo, si Catalin Maruta a cam obosit si e in criza de invitati. A ajuns sa o invite de doua ori pe Carmen Muresan de la fosta formatie "Trio Expres", devenita o matroana prezicatoare cu "principii de filosofie ale vietii", rebotezata in America unde traieste, Carmen Harra. Pacat, ca emisiunea de la Pro TV a lui Maruta, "Happy Hour" avea un sumar dibaci alcatuit, ilustrat cu invitati interesanti.
Lasand de o parte grila de vara, ramanem in continuare uimiti de dezbaterile televiziunilor de nisa, care mai de care mai gaunoasa. CNA a dat o recomandare, pana la urma, cu privire la informatiile despre evenimentele tragice avand ca subiecti copiii, dupa ce a fost obsedant pritocit subiectul cu fetita de 11 ani gravida in urma unui viol. S-au consumat ore bune de emisie la Realitatea TV cu acest dramatic caz. CNA ar mai trebui sa dea recomandari si pentru dezbaterile care au ca punct forte o intrebare, la care telespectatorii dau un SMS si se calculeaza ca intr-un sondaj raspunsurile. Intr-o seara, stimata, Gabriela Vranceanu Firea la "Stirea zilei" de la Antena 3 adresa cu inconstienta, credem, intrebarea "Va rezolva Basescu problema scumpirilor?". Un gazetar cu experienta dansii e grav cand pune o astfel de intrebare, uitand ca din punct de vedere constitutional presedintele nu poate "rezolva" problema scumpirilor. La Realitatea TV, Andreea Cretulescu punea altfel intrebarea, pe aceeasi tema a scumpirilor, dar tot aiurea formulata "Consultatiile de la Cotroceni vor schimba evolutia preturilor?". La fiecare emisiune exista si schema procentelor obtinute prin SMS! Emisiunea moderata de Andreea Cretulescu mai ataca si subiectul politistilor de la Circulatie. Exemplul apararii ziaristei galagioase oprita de politisti a fost un esec jurnalistic, prin modul tendentios al expunerii sale. Or avea ei pacatele lor, politistii, dar si conducatorii auto sunt multi, tare periculosi si necivilizati. E mare criza de subiecte, se pare, la posturile de nisa. Realitatea TV a ajuns sa fie preocupata si de tema…  "In cautarea ceausestilor", emisiune, se pare, dedicata nostalgicilor. Decat sa va pierdeti vremea privind la tot felul de dezbateri manipulatoare ale opiniei publice, mai bine urmariti filmele de la HBO, care nici nu sunt intrerupte de reclame. S-a oferit intr-o seara, un excelent film "Babel" care merita sa-l vizionati intr-una din reluarile sale, e o "bijuterie" de opt stelute!!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă