21.5 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSpecialTabelul onorariilor minime ale avocaţilor. Cât costă studiul dosarului sau o cerere...

Tabelul onorariilor minime ale avocaţilor. Cât costă studiul dosarului sau o cerere de divorț

Un avocat poate percepe peste 120 de lei pentru studierea dosarului penal, 1.400 de lei pentru asistenţa în faţa organelor de urmărire penală şi cel puțin 1.680 de lei pentru reprezentarea juridică generală, potrivit tabloului onorariilor minimale, adoptat de către UNBR la finalul lunii august.

În urma dezbaterilor în cadrul Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor (UNBR) s-a stabilit un „Tablou al onorariilor minimale”, care să se aplice, spun reprezentanţii instituţiei, evitându-se restricţionarea concurenţei profesionale. Preţurile din lista propusă de către UNBR nu conţin TVA, potrivit Mediafax.

„Atunci când avocatul constată că perceperea onorariilor minimale poate afecta accesul la justiţie, se va sesiza pe calea unui referat decanul baroului care poate încuviinţa atât perceperea unui onorariu redus, propus în cuprinsul referatului, cât şi perceperea unui onorariu superior celui propus de avocat, dar inferior onorariului prevăzut în „Tabloul onorariilor minimale”. Reducerea onorariilor minimale în astfel de situaţii nu poate depăşi 30% din onorariile minimale”, se arată în hotărârea aprobată de către UNBR.

În materie civilă sau contencios administrativ şi fiscal, tabloul onorariilor arată că avocaţii trebuie să perceapă din partea clientului 240 de lei pentru asistare la o mediere sau o negociere, pentru o asistare în faţa unei instituţii care nu este parchet, poliţie sau instanţă şi 120 de lei pentru redactarea unor diferite documente necesare înfiinţării unei firme.

Mai departe, potrivit documentului, clientul trebuie să plătească un onorariu de 840 de lei pentru o cerere de evacuare din imobile folosite sau ocupate fără drept, 240 de lei pentru o cerere de reexaminare sau de scutire de la plata taxei judiciare de timbru, 960 de lei pentru o cerere pentru constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept nepatrimonial, cereri ce vizează dreptul de folosinţă a unui bun închiriat sau arendat. De asemenea, o acţiune în grăniţuire (cea prin care se urmăreşte determinarea, prin hotărâre judecătorească, a limitelor dintre două proprietăţi vecine) costă 1.200 de lei.

În privinţa executărilor silite, avocaţii pot percepe onorarii cuprinse între 480 şi 1.200 de lei, pentru asistenţă, contestaţii şi cereri de suspendare sau de întoarcere a executării.

Acţiunile care privesc raporturile de familie costă, după cum urmează: 960 de lei pentru o cerere de divorţ fără minori, 1.680 pentru una cu minori, 840 de lei pentru cererile care nu sunt accesorii actului de divorţ, dar care au drept obiect stabilirea locuinţei copilului, exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor, dreptul părintelui sau al altor persoane de a avea legături personale cu copilul, locuinţa familiei. În hotărâre mai sunt prevăzute, tot la această categorie, onorarii precum 840 de lei pentru tutelă şi tot atât pentru punerea sub interdicţie, 1.200 lei pentru tăgada paternităţii şi 1.440 de lei pentru asistarea sau reprezentarea într-o acţiune de adopţie.

Onorariile care vizează acţiunile, cererile sau contestaţiile privind procedura insolvenţei sunt cuprinse între 480 de lei şi 960 de lei. Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei costă 600 de lei.

UNBR a mai decis ca cererile referitoare la litigiile de muncă şi drepturile şi obligaţiile cu caracter social (stabilirea şi plata pensiilor, a ajutorului de şomaj etc.) să fie însoţite de onorarii cuprinse între 960 şi 1.200 de lei.

În materie penală, consultaţia juridică iniţială, contactul direct între avocat şi cel reţinut sau arestat pentru pregătirea apărării costă 240 de lei. De asemenea, studierea dosarului costă 120 de lei, la care se adaugă tot atât pentru fiecare fază sau etapă procesuală studiată în plus, iar formularea unui document de sesizare a organelor de urmărire penală, doar în calitate de persoană vătămată, costă 360 de lei.

Onorariile pentru judecata în primă instanţă sunt cuprinse între 120 de lei şi 1.200 de lei. La judecata în apel, acţiunile precum motivarea, formularea unei cereri, asistenţa sau reprezentarea juridică, costă între 360 şi 1.440 de lei.

„Onorariile minimale prevăzute (…) au în vedere situaţia contractelor de asistenţă juridică încheiate cu persoane fizice. În cazul contractelor de asistenţă juridică solicitate de persoane juridice, societăţi fără personalitate juridică ori de persoane fizice autorizate, onorariile minime prevăzute la art. I se majorează cu un procent de 50%”, se mai arată în tabloul onorariilor, potrivit sursei citate.

Cele mai citite

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională, afișate astăzi

Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională, după soluționarea contestaţiilor, vor fi afişate astăzi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei (ME).Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 127: Trezoreria SUA anunță un ajutor de 1,3 miliarde dolari pentru țara invadată

Trezoreria SUA a anunţat transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă