37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialSute de rezervatii aflate in custodia agentiei-fantoma ANAP, fara protectie

Sute de rezervatii aflate in custodia agentiei-fantoma ANAP, fara protectie

Peste 900 de arii protejate au ramas sau sunt pe punctul de a ramane fara custozi. Rezervatiile trebuiau sa constituie principala preocupare a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP), aflata in subordinea Ministerului Mediului, agentie care nu a functionat, de fapt, niciodata.

Infiintata pe ultima suta de metri de mandat de catre Guvernul Tariceanu, in baza unui pachet de legi elaborat inca din 2006, Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANAP), cu raspunderi in domeniul ariilor protejate, a functionat intr-un total anonimat timp de un an. Agentia avea un sediu la Brasov si… trei angajati, inainte de a fi desfiintata de Guvernul Boc in numele economiei pe timp de criza. ANAP era responsabila cu atribuirea in administrare sau in custodie a ariilor protejate, cu coordonarea si supravegherea administratiilor si a custozilor de arii protejate, cu avizarea planurilor de management ale ariilor naturale protejate.

"ANAP a functionat doar pe hartie", a declarat Mihaela Candea, directorul executiv Mare Nostrum. Organizatia "Mare Nostrum" trage un semnal de alarma privind ariile protejate in cazul carora au expirat contractele de custodie. In lipsa unei institutii de stat, acestea raman in grija nimanui. "Contractul de custodie pentru rezervatia submarina de la 2 Mai-Vama Veche, spre exemplu, a expirat pe 2 mai. In prezent, nu are cine sa se ocupe de rezervatie", a explicat directorul executiv al organizatiei. Cu fiecare zi care trece, tot mai multe arii protejate ajung in aceasta situatie. In total, este vorba despre 900 de rezervatii protejate. Fosta agentie urmeaza sa devina directie. Pana atunci insa, nimeni nu stie cine ar trebui sa se ocupe de ariile protejate.

Potrivit organizatiei de mediu Greenpeace, in absenta unor structuri de administrare, ariile protejate sunt amenintate de taierile ilegale de paduri, de constructiile de infrastructura, exploatarile de resurse naturale, de dezvoltarea necontrolata de asezari omenesti si obiective pentru turismul de masa. In Romania sunt 963 de arii naturale protejate de interes national, care acopera peste 7% din suprafata tarii, procent care ne situeaza sub nivelul tarilor europene, unde suprafata medie este de 14,24%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă