Câteva sute de persoane s-au strâns, marţi, la librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală, pentru a asista la lansarea seriei de autor Herta Müller, prin romanele „Leagănul respiraţiei” şi „Călătorie într-un picior”, şi pentru a lua autografe de la celebra scriitoare, potrivit Mediafax.
Seria de autor Herta Müller este lansată, prin romanele „Leagănul respiraţiei” şi „Călătorie într-un picior”, publicate la Humanitas Fiction. Apărut în 1989, „Călătorie într-un picior”, este primul roman scris de Herta Müller după ce aceasta a părăsit România.
Spaţiul de la librăria Humanitas Kretzulescu s-a dovenit neîncăpător pentru cele câteva sute de persoane care au venit să o vadă pe laureata premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, oamenii formând mai multe rânduri în jurul librăriei, până în Calea Victoriei.
Toţi aşteaptă să ia autografe de la Herta Müller, fapt pentru care mulţi dintre aceştia şi-au achiziţionat deja cele mai noi cărţi ale scriitoarei, de la un stand amplasat în afara librăriei. Unii dintre ei au adus şi flori pe care intenţionează să i le ofere autoarei.
Printre cei prezenţi la eveniment se numără şi filozofii Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, care vor ţine şi discursuri în cadrul evenimentului.
Evenimentul, care a început în jurul orei 17.00, va fi urmat de o sesiune de autografe.
Scriitoarea Herta Müller este prezentă la Bucureşti pentru a participa la o serie de evenimente care marchează lansarea, la Editura Humanitas, a unei serii de autor care îi este dedicată. Evenimentele dedicate scriitoarei, care au debutat luni şi se vor încheia marţi, fac parte din campania care marchează 20 de ani de la fondarea editurii.
Herta Müller va părăsi România în cursul zilei de miercuri, după cum a declarat Simona Kessler, agentul literar al scriitoarei.
Luni, Herta Müller a susţinut o conferinţă de presă la Hotel Intercontinental şi a urcat pe scena Ateneului Român din Capitală, pentru un dialog public cu filozoful Gabriel Liiceanu.
Întrebată de către Gabriel Liiceanu dacă nu se teme că subiectele pe care le abordează în cărţile sale ar putea părea inutile cititorilor, Herta Müller a mărturisit că motivul pentru care scrie nu este publicul, ci nevoia sa, cu care se luptă mereu. „Eu nu vreau să fiu scriitor. Eu nu am încotro şi nu am de ales (…) aş fi preferat să am altă meserie”, a spus aceasta. „Mie nu îmi place să scriu, eu doar după multe şovăieli mă apuc (să scriu, n.r.)”, a mărturisit atunci scriitoarea.
Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998).
Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost nominalizată de trei ori la premiul Nobel pentru literatură, premiu care i-a fost decernat în 2009, pentru „densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor”.
Printre romanele publicate de Herta Müller se numără „Regele se-nclină şi ucide”, „Animalul inimii”, „Este sau nu este Ion”, „Children of Ceauşescu”, „The Passport”, „Nadirs” şi altele.