17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSute de milioane de euro pentru modernizarea Vaii Jiului

Sute de milioane de euro pentru modernizarea Vaii Jiului

» Peste 200 de milioane de euro vor fi alocate de Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDIZM) pentru finantarea unor lucrari edilitare de interes comunitar in Valea Jiului. Primul contract de finantare a fost deja semnat la Petrila.

Toate cele 6 localitati din Valea Jiului vor primi finantari de la Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, in cadrul unui program pus la punct inca din perioada 2005- 2007, dar care mai apoi a fost stopat. Sumele sunt alocate pentru reparatii de strazi, modernizari de drumuri, realizarea lucrarilor de canalizare ori alte lucrari de interes edilitar. In medie, fiecare localitate ar primi 20 de milioane de euro, la care se adauga contributia locala. "Vorbim despre o suma estimata de 20 de milioane de euro pe localitate, asta neinsemnand ca este egala pe fiecare localitate. Vorbim de un concept de program, un program semnat deja. A fost initiat, a fost semnat un memorandum, care acum s-a reluat sub forma unei hotarari de guvern. Hotararea este deja aprobata de Ministerul Economiei. Se negociaza la Ministerul de Finante sa vedem sursa de finantare, posibil pe una dintre politicile de finantare in pachetul mare cu FMI, BIRD si Comisia Europeana, cu o suma totala de 220 de milioane de euro", a declarat Marcel Hoara, directorul ANDIZM.
Primii care se vor bucura de la banii oferiti de agentie sunt petrilenii. Contractul de finantare a fost semnat, iar noutatea consta in faptul ca localnicii asigura co-finantarea. "In primul rand, este vorba despre faptul ca in cateva luni de zile am reusit sa deblocam acest program cu lucrari de infrastructura, sa realizam toate procedurile necesare hotararii de guvern, realizarea procedurii de licitatie, tot ceea ce inseamna procedura, in asa fel incat de maine constructorul poate sa inceapa lucrarile", a mai spus Hoara. Primarul orasului Petrila, Ilie Paducel, a declarat ca doreste ca lucrarile sa inceapa cat mai repede, pentru ca proiectul are deja doi ani de cand asteapta sa fie implementat. "Sa incepem lucrul efectiv cat timpul ne permite, pentru ca termenul de finalizare a lucrarilor este de sase luni. Trebuie sa tragem tare si chiar sa incepem cu o echipa in 8 Martie si o Echipa in 22 Decembrie, pentru a realiza cantitativ si mai ales calitativ aceste lucrari", a declarat Paducel.
Agentia de Dezvoltare a Zonelor Miniere a mai acordat in Valea Jiului aproape un milion si jumatate de dolari prin schema de microcredite. De asemenea, exista alte 300 de imprumuturi nerambursabile pe programe de protectie sociala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă