» Pomul de Craciun s-a dovedit a fi o investitie mult prea costisitoare
Sute de brazi, multi dintre ei adusi din Olanda, Danemarca sau Ungaria, au ramas nevanduti in pietele din Arad si Timisoara, iar comerciantii au spus ca ii vor vinde in tari unde Craciunul va fi peste cateva zile, potrivit calendarului ortodox pe stil vechi.
Chiar daca nu au vandut mult, comerciantii brazilor din Timisoara au tinut de preturi, chiar si in ultima zi. Ei nu au cedat nici la insistentele clientilor, care i-au rugat sa mai lase din preturi, pentru a-si putea cumpara un brad. In aceste conditii, comerciantii si-au adunat brazii si au spus ca ii vor vinde in Republica Moldova sau Serbia, tari in care Craciunul va fi sarbatorit peste cateva zile. Anul acesta, brazii s-au vandut in Timisoara cu preturi cuprinse intre 50 lei si 400 lei, in functie de marime si podoaba.
Suparati ca nu si-au vandut marfa, comerciantii din Arad au preferat sa o duca acasa, urmand sa o plaseze tot pe pietele din Serbia sau Moldova. Spre deosebire de Timisoara, la Arad vanzatorii au mai redus din preturi, dar si in aceste conditii sute de brazi au ramas nevanduti. Au fost, insa, si vanzatori care si-au abandonat brazii in piete, iar angajatii societatii de salubrizare au fost nevoiti sa-i adune, pentru a curata locurile in care acestia au fost comercializati. Marea majoritate a brazilor de Craciun vanduti in pietele din Arad au provenit, anul acesta, din Danemarca, Olanda si Germania. Reprezentantii Directiei Silvice au spus ca brazii autohtoni sunt insuficienti din cauza retrocedarilor de paduri facute in ultimii ani.
Preturile la brazii importati au variat intre 65 lei si 500 lei, iar la cei din ocoalele silvice din judet au fost intre 13 lei si 25 de lei, in functie de marimea lor.