27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialSute de bacauani se debranseaza de la reteaua de termoficare

Sute de bacauani se debranseaza de la reteaua de termoficare

Exasperati de facturile insuportabile pe care le au de platit la intretinere, sute de bacauani continua se se debranseze de la sistemul centralizat de distributie a agentului termic.

Scumpirea din ultima vreme a metrului cub de gaz metan aduce costurile incalzirii prin intermediul centralelor de apartament ceva mai aproape de costurile actuale ale agentului termic livrat prin sistemul centralizat. Ramane, insa, o economie de cateva sute de mii de lei, la care se adauga si pretul substantial diminuat care trebuie platit pentru consumul apei calde. Febra debransarilor de la reteaua de termoficare, care devine in ultima vreme din ce in ce mai greu de controlat, este privita cu ingrijorare de furnizorii de agent termic. Conform informatiilor furnizate de Vasile Dragusanu, directorul CET Bacau, la sediul societatii se primesc, in medie, cam cinci cereri de debransare pe zi. „Pana acum s-au adunat cam 150 de solicitari. Nu as putea sa spun daca sunt multe sau putine. Fata de anul trecut, sunt mai putine. Cert este ca, in general, cei care vor sa se debranseze fac cerere din vara, ca sa poata finaliza lucrarile pana la sfarsitul toamnei”, sustine Vasile Dragusanu. Spre deosebire de anii anteriori, un motiv in plus sa se renunte la sistemul centralizat este ca bacauanii au ramas fara apa calda din cauza datoriilor la furnizorul de gaz si a preconizatelor lucrari de modernizare a 34 de puncte termice din oras.

Aproape jumatate
din bacauani
s-au debransat

Bacauanii mai au la dispozitie cel putin trei luni ca sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire. Anul trecut, in toamna, circa o mie de proprietari de apartamente solicitasera debransarea de la sistemul centralizat de incalzire. Gradul de debransare a apartamentelor de la sistemul centralizat de incalzire este, in municipiul Bacau, unul dintre cele mai ridicate din tara. Initial, in 1990, erau circa 65.000 de proprietari de apartamente, iar acum au ramas racordate ceva mai mult de 30.000 de apartamente. Lipsa investitiilor in sistemul centralizat, facturile imense la intretinere si calitatea necorespunzatoare a serviciilor au fost, in principal, motivele pentru care oamenii au preferat centrala termica proprie, in defavoarea serviciilor centralizate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă