26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăSpecialSuspiciune! Platforma De-clic ar folosi, în mod abuziv, datele personale ale semnatarilor...

Suspiciune! Platforma De-clic ar folosi, în mod abuziv, datele personale ale semnatarilor petiţiilor

Societatea civilă a făcut apel, în mediul online, la numeroase petiţii pentru a-şi exprima nemulţumirea sau susţinerea faţă de anumite demersuri politice şi sociale, dar nu toate platformele online care oferă aceste servicii sunt corecte. Pe fondul numeroaselor crize politice din lunile anterioare, cel mai popular site pentru petiţii, de-clic, a adunat milioane de semnături pentru diverse cauze, însă controversele nu au întârziat să apară.

În spaţiul public a apărut avertismentul potrivit căruia serviciul respectiv "nu ar oferi nicio garanţie că în spatele semnăturii ar exista o persoană unică şi reală, ba mai mult, administratorii de-clic ar semna în numele altor persoane, care, probabil nici nu au accesat acest site".

"Ai votat împotriva Avocatului Poporului pe de-clic? Ai votat pentru sănătate? Chiar dacă n-ai votat, stai liniștit, a votat altcineva în locul tău! Platforma de-clic nu oferă nicio garanție că în spatele unei semnături există o persoană unică și reală. Nici că datele personale introduse de tine pentru o anumită campanie nu sunt cumva folosite ca semnături pentru noile campanii. Cum nu există niciun arbitru imparțial între semnatar și platforma de-clic, care să verifice informațiile și care să asigure confidențialitatea lor, nimeni nu știe unde se duc aceste date personale ale semnatarilor și ce face de-clic cu ele.

Pentru unele petiții tot ce ai de făcut e să introduci numele, prenumele și o adresă de mail. Sistemul de votare nu este fiabil pentru că : 

– Numele introdus nu este verificat și poate foarte bine să nu existe (Michael Jackson, Steve Jobs și Mcmelm Brlhjnkf sunt nume pe care sistemul de-clic le acceptă fără să crâcnească) 
– Email-ul poate fi unul inexistent, inclusiv numele domeniului. [email protected] este, de exemplu, un e-mail acceptat de platforma de-clic
– Numărul de telefon este opțional

Folosind un singur calculator conectat la internet, poți genera oricâte semnături dorești pe platforma de-clic, oricâte adrese de mail fictive și inexistente, și poți „umfla” numărul de semnături pentru o petiție cu zecile de mii în câteva ore. Dacă știi puțină programare, poți lăsa calculatorul să semneze singur, printr-un bot, care alege un nume, un prenume și o adresă de mail aleatorii și fictive. 

Așa că numele pe care le vezi defilând pe de-clic poate ascund doar niște blonde virtuale în rochie roșie, din Matrix", se discută în mediul online. 

 

Cele mai citite

Proteste de amploare din cauza scumpirii carburantilor

Sunt proteste în toată țara. În Capitală șoferii se strâng la această oră în fața Parlamentului și vor pleca în coloană spre guvern. Protestul...

A fost dată o OUG pentru a schimba modalitatea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan

În şedinţa Guvernului de joi a fost aprobată o OUG ce modifică şi completează Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării...

Misterele tradiționale de la examenele naționale

Avem din nou diferențe de peste două puncte după recorectarea tezelor de la Evaluarea Națională. Sunt ceva mai puține în acest, 17, după cum a...
Ultima oră
Pe aceeași temă