30.8 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSpecialSurse: Serviciile secrete italiene îl foloseau ca informator pe autorul atacului de...

Surse: Serviciile secrete italiene îl foloseau ca informator pe autorul atacului de la Berlin. Roma respinge acuzațiile

Teroristul Anis Amri, autorul atacului cu camion comis în decembrie 2016 în târgul de Crăciun din Berlin, a locuit anterior în Italia și trebuia expulzat din acea țară în anul 2011, dar serviciile secrete italiene au preferat să-l utilizeze ca informator, informează surse citate de presa germană, conform Mediafax.

Autoritățile din Itaia resping însă aceste afirmații.

Tunisia ceruse din 2011 expulzarea din Italia a cetăţeanului tunisian Anis Amri, trimiţând documentaţia necesară. Însă autorităţile italiene nu au dat curs acestor solcitări.

Potrivit unor surse citate de publicaţia Welt am Sonntag, Agenţia italiană pentru Informaţii şi Siguranţă Internă (AISI) a vrut să îl infiltreze pe Anis Amri în cercurile islamiste din Italia, pentru a obține date despre activităţi teroriste. Ulterior, agenţiile secrete italiene ar fi pierdut urma islamistului tunisian.

Pe 19 decembrie 2016, Anis Amri, în vârstă de 24 de ani, a deturnat un camion, l-a omorât pe şoferul polonez şi a intrat intenţionat cu vehiculul în Târgul de Crăciun organizat în zona Breitscheidplatz din Berlin, unde a ucis 11 persoane şi a rănit alte zeci. După câteva zile, Anis Amri, membru al reţelei teroriste Stat Islamic, a fost împuşcat mortal de poliţie într-o gară din oraşul italian Milano.

Poliţia din Italia a respins acuzaţiile, catalogând drept „false” informaţiile difuzate de Welt am Sonntag. „Reconstituirea realizată de publicaţia germană este falsă, inventată în totalitate”, a reacţionat Franco Gabrielli, şeful Poliţiei italiene, citat de site-ul TGcom24.it.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Percheziții în Capitală și în mai multe județe, într-un dosar privind Start Up Nation

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) efectuează, astăzi, peste 40 de percheziţii în Bucureşti şi în alte şapte...

Premierul Israelului se retrage din politică

După eşecul guvernului său format din opt partide, premierul israelian Naftali Bennett şi-a anunţat retragerea din politică şi nu va mai candida la următoarele...

17 note schimbate radical la Evaluarea Națională

Procentul mediilor de peste 5 de la Evaluarea Națională (EN) a crescut mai puțin după contestații, în acest an, dar tot au existat 17...
Ultima oră
Pe aceeași temă