13.6 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Surse. Deputatul PSD Eduard Martin, anchetat în dosarul lui Mazăre: Ar fi dat 7 milioane euro mită primarului

Parlamentarul PSD Eduard Martin este anchetat în dosarul în care Radu Mazăre este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu, au declarat surse extrajudiciare pentru România Liberă. DNA nu a confirmat informația.

Citește și: Radu Mazăre, reținut pentru 24 de ore. Primarul a venit la DNA cu bagajul făcut

Firma care i-ar fi dat mită primarului pentru câștigarea unei licitații privind salubrizarea orașului Constanța este Polaris M Holding SRL, care aparține deputatului.

În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În același timp între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.
Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost reținut, luni seara, de procurorii DNA pentru 24 de ore. El a fost scos în cătușe de la audieri și va petrece noaptea în Arestul Poliției Capitalei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe 24 de ore, în cazul lui Radu Mazăre întrucât este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de omul de afaceri, Sorin Strutinskyarestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

O anchetă a Rl din 2013 a arătat cum a reușit Eduard Martin să facă o lege în interesul propriei firme de salubrizare.

Citește și: Cum face un deputat PSD o lege în interesul propriei firme

Deputatul Eduard Martin, vicepreşedintele comisiei şi unul dintre principalii artizani ai proiectului controversat, a explicat României Libere, în 2013, că actul normativ e necesar din cauză că există riscul unei proceduri de infrigement care ar putea fi declanşată din 2015 împotriva României deoarece are un nivel scăzut al reciclării şi legislaţie deficitară.

Deputatul a subliniat, la vremea respectivă, că nu consideră că este în conflict de interese, având în vedere că este promotor al legii care avantajează societăţile de salubrizare şi în acelaşi timp acţionar al unei companii care acţionează în acelaşi domeniu, al strângerii gunoiului, Polaris Holding.

„Nu ascund acest lucru. Din contră, cred mă califică pentru a dezbate astfel de probleme. Aşa cum este normal ca un profesor să propună o lege la învâţământ, aşa şi eu să propun o lege pentru salubrizare care apoi să treacă prin filtrul colegilor mei parlamentari, că de aia suntem câteva sute, prin care eu să nu ajut direct firmele mele”, a răspuns Eduard Martin.

Ultima oră
Pe aceeași temă