2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialSuportul BET-FI a scapat de sub asediu

Suportul BET-FI a scapat de sub asediu

» Indicele SIF-urilor a cochetat, marti si miercuri, cu pragul-suport de la 55.000 de puncte, pe care in final l-a penetrat miercuri.

» Exista deja pesimisti care compara recesiunea din Japonia anilor ’80, pe fondul unui bubble imobiliar, cu starea actuala a economiei americane.

» Mai multe societati si-au anuntat rezultatele financiare preliminate pentru 2007. Printre premianti: Antibiotice, Alro, Rompetrol Well Services, SIF Banat.

Sezonul raportarilor preliminate pentru 2007 nu a rupt gura targului. In general, societatile cu grad mare de indatorare si-au redus profitul in urma deprecierii leului pe final de an (vezi Artrom). Preluarea de catre KazMunayGas nu s-a simtit si in profitul Rompetrol Rafinare, pierderile crescand la 65 milioane de euro. Rezultate bune a avut insa o alta societate din grup, Rompetrol Well Services, cu o crestere a profitului de aproape 100% fata de 2006. Cel mai performant dintre SIF-uri, Banat-Crisana, a urcat cu 48% profitul raportat. Ramane de vazut daca acesta se va regasi si sub forma de dividende sau daca actionarii vor decide sa-l distribuie sub forma de… actiuni gratuite, noua moda printre SIF-uri. Nu e greu de ghicit si ce destinatie vor avea ulterior fondurile ramase la dispozitia societatii, SIF Banat-Crisana fiind mare cumparator de actiuni Biofarm in ultima perioada, producatorul de medicamente fiind detinut in proportie de 38% de trei dintre societatile de investitii (Oltenia – 16%, Moldova – 11%, Banat – 11%). Un profit bun a obtinut Azomures (aici este vorba insa despre o vanzare de active) si Alro (±15%). In general, piata a reactionat rezervat in cazul rezultatelor peste asteptari, prudenta investitorilor fiind maxima in aceasta perioada. Chiar si in momentul in care departamentul de analiza al Erste Bank a dat, marti, recomandarea "BUY" pentru actiunile BRD, cu un target de profit de 41% in urmatoarele 12 luni, banca romaneasca fiind considerata printre cele mai profitabile din regiune, investitorii nu s-au repezit sa achizitioneze acest titlu (BRD a inchis miercuri in crestere modesta, de 1%). De vina, pe de-o parte, este imaginea cam sifonata a economiei locale (plafonarea remiterilor muncitorilor romani din strainatate si scaderea investitiilor straine directe nu mai finanteaza deficitele externe), pe de alta parte vorbim despre o reticenta la nivel global cand vine vorba de sectorul financiar, puternic lovit in ultima vreme.

Marti si miercuri, suportul BET-FI de la 55.000 puncte a avut mari emotii. Urmatorul prag la care s-ar putea opri corectia pe SIF-uri este la 48.000 de puncte, soliditatea acestuia depinzand insa mai mult de factorii externi. In acest context foarte importanta este raportarea inflatiei in SUA pentru ianuarie. Valoarea de 0,4% (peste estimarile pietei, de 0,3%) deschide locul unor noi corectii pe bursele internationale, avand in vedere faptul ca Fed a coborat deja cu rata dobanzii sub rata anuala a inflatiei (3,5%, fata de o inflatie de peste 4%), iar orice noua taiere in scopul impulsionarii economiei devine foarte riscanta. Trecerea pretului barilului de titei peste pragul psihologic de 100 dolari poate marca intrarea intr-o perioada inflationista in lume, cu dobanzi in urcare si o incetinire a ritmului de crestere economica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă