-0.8 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialSuntem fericiti, chiar si inglodati in datorii

Suntem fericiti, chiar si inglodati in datorii

In ciuda conditiilor precare de viata, multi romani sunt optimisti, unii declarandu-se chiar fericiti, se arata intr-un raport prezentat de catre Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca. Doi din cinci romani nu se descurca din punct de vedere financiar, existand mari inegalitati in ceea ce priveste venitul. Trei din patru romani nu isi permit nici macar o saptamana de vacanta, iar una din trei familii are mari restante la plata utilitatilor (apa, gaze, energie electrica, telefon etc.).
Cu toate acestea, conform studiului, romanii sunt foarte optimisti in legatura cu viitorul lor si sunt caracterizati prin niveluri ridicate de fericire si de satisfactie generala fata de propria viata, in ciuda conditiilor materiale modeste, a calitatii slabe a locuintelor si a programelor de munca neobisnuit de lungi. La o treime din numarul gospodariilor din Romania WC-ul este in curte, acoperisul este deteriorat si apa de ploaie este stransa in galeti raspandite in toata casa, spatiul de locuit este insuficient.

Mai optimisti decat bulgarii si turcii

Raportul mai arata ca romanii muncesc mult, in medie cu trei ore pe saptamana mai mult decat restul populatiei active din Uniunea Europeana. In ciuda marilor inegalitati de venit si a conditiilor materiale modeste, romanii indica niveluri ridicate de satisfactie generala fata de viata, fericire si optimism fata de viitor. Nivelurile acestor parametri sunt mai apropiate de cele inregistrate in statele UE 15 decat in oricare dintre noile state membre sau in celelalte doua tari candidate Bulgaria si Turcia.
Aproape unul din cinci romani este totusi ingrijorat ca si-ar putea pierde locul de munca in urmatoarele sase luni, un procentaj dublu fata de media UE 15. Indicatorul de nesiguranta al locului de munca este similar cu cel din noile state membre, dar mult mai bun decat cel raportat de Bulgaria.
Socati de rezultatele raportului, reprezentantii Fundatiei Europene intentioneaza sa repete studiul in anul 2007, pentru a vedea care vor fi evolutiile paradoxului romanesc.
Fundatia Europeana este o agentie a Uniunii Europene cu sediul la Dublin (Irlanda) si ofera studii, informatii si recomandari guvernelor si partenerilor sociali din UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă