La trei zile de la catastrofala alunecare de teren care a facut sa dispara de pe suprafata Pamantului doua sate din insula filipineza Leyte, cu tot cu locuitori, echipele de salvare dau noi sperante autoritatilor si membrilor familiilor celor disparuti.
Cu ajutorul unor aparate de ascultare high-tech, din dotarea puscasilor marini americani ce participa la operatiuni, salvatorii au reusit sa identifice niste sunete in subteran, chiar deasupra fostului amplasament al unei scoli, in care se presupune ca au fost prinsi de valul de noroi circa 250 de oameni (elevi, profesori etc.), informeaza Reuters. „Am auzit zgomote de pietre sparte sau aruncate”, a anuntat Ted Esguerra, unul dintre responsabilii operatiunilor de salvare desfasurate in satul Guinsaugon, din Insula Leyte (675 kilometri sud-est de Manila). „Nu suntem 100% siguri, dar credem ca am gasit zona unde se afla scoala”, a adaugat Esguerra, spunand ca sunetele se aud de la circa „22-24 de metri adancime”.
Pe de alta parte, un oficial filipinez a anuntat, ieri, ca echipele de salvare formate din puscasi marini americani au recuperat 50 de supravietuitori din scoala din Guinsaugon. Din pacate insa, oficialii armatei americane au infirmat stirea, dar au confirmat faptul ca au detectat sunete intr-un morman de pamant, de circa 35 de metri, ca locul se presupune ca „ascunde” scoala din Guinsaugon si ca s-au inceput sapaturile pentru scoaterea la suprafata a eventualilor supravietuitori. Potrivit oficialilor filipinezi, in momentul tragediei, in aceasta scoala se aflau 206 copii si 40 de profesori.
Pe de alta parte, protectia civila filipineza a anuntat ca pana in prezent au fost recuperate 72 de corpuri neinsufletite si ca a scazut numarul persoanelor date disparute de la aproximativ 1.500 la circa 900. Crucea Rosie a alocat deja doua milioane de dolari drept ajutor pentru autoritatile filipineze, care au mai primit inca un milion de dolari de la alte organizatii internationale. Teribila alunecare de teren a avut loc pe 17 februarie, a distrus aproximativ cinci sute de case si a ucis circa 200 de persoane. Guvernatorul provinciei Leyte, Rosette Leryas, a explicat ca „ploile au inmuiat atat de tare pamantul incat copacii s-au desprins si pluteau in noroi cu radacinile in sus”. Iar coordonatorul operatiunilor militare de salvare, colonelul Raul Farnacio, a apreciat ca eforturile echipelor de salvare sunt ingreunate de drumurile blocate, de podurile rupte si intreruperea comunicatiilor, precum si de grosimea stratului de noroi.