3.9 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialSummitul NATO de la Bucuresti, mai dramatic decat cel de la Madrid

Summitul NATO de la Bucuresti, mai dramatic decat cel de la Madrid

Summitul NATO are toate sansele sa fie mai dramatic decat cel de la Madrid din 1997, cand Romania n-a fost invitata sa adere, pentru ca au ramas "multe probleme deschise", a declarat pentru NewsIn Ron Asmus, director executiv al biroului din Bruxelles al German Marshall Fund.

"Daca am fi vorbit in octombrie, n-as fi spus ca summitul de la Bucuresti va fi dramatic, ca vom sta pana tarziu in noapte pentru a ne da seama ce se intampla. Dar azi cred ca ar putea fi cel mai dramatic summit de la Madrid incoace si stiu ca nu este o paralela fericita pentru romani", a spus Asmus, fost adjunct al subsecretarului de stat pentru afaceri europene in administratia Bill Clinton, facand referire la summitul NATO de la Madrid din 1997, cand Romania nu a fost invitata sa adere la Alianta.

"Nu asa trebuie condus un summit – majoritatea chestiunilor trebuie decise inainte si doar cateva sa ramana deschise. Dar acum sunt multe probleme deschise", observa Asmus.

Lipsa consensului in chestiuni precum extinderea NATO, Afganistanul, scutul antiracheta si relatia cu Rusia creste considerabil sansele unui summit in care deciziile se vor lua la cel mai inalt nivel, in cerc restrans, explica fostul oficial american. "La Madrid deciziile au fost luate in ultima zi de sefii statelor, dupa ce i-au scos afara pe toti consilierii cu exceptia unuia. Asta dupa ce rundele de negocieri cu intreaga delegatie si apoi doar cu ministrii de externe au esuat. Abia in grupul restrans Helmut Kohl a fost de acord sa-l sprijine pe Bill Clinton si sa fie impotriva lui Jacques Chirac", isi aminteste Asmus.

Similar cu summitul de la Madrid, si la Bucuresti marea dezbatere se va centra in jurul extinderii NATO, in special in privinta acordarii Planului de Actiune in vederea aderarii (MAP) Georgiei si Ucrainei, considera Asmus.

"Daca ar fi sa pariez, as miza ca nu vor lua MAP. Asta deoarece SUA nu au facut presiuni pe cat ar fi putut si trebuit. Sunt trei mari chestiuni: NATO trebuie sa spuna clar ca MAP nu reprezinta o garantie privind aderarea. A doua intrebare este daca aceste tari s-au reformat indeajuns pentru a justifica MAP in acest moment. Iar a treia chestiune este cat ar trebui sa ne preocupe Rusia ca factor de opozitie", explica directorul executiv al biroului din Bruxelles al German Marshall Fund, aratand ca tari importante precum Germania, Franta, dar poate si Marea Britanie si Spania se opun acordarii MAP celor doua tari din unul sau mai multe dintre motivele enumerate.

Cele mai citite

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Joe Biden crede că politica economică a lui Donald Trump va fi un „dezastru”

Preşedintele american Joe Biden a criticat marţi cu fermitate politica economică pe care Donald Trump doreşte să o pună în aplicare, calificând-o drep un...

Elena Lasconi: Înainte de orice, sunt un om care dorește binele României

Liderul USR, Elena Lasconi, a vorbit despre acordul partidelor proeuropene de a intra împreună la guvernare și a spus că momentul „foarte greu” prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă