27.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialSummit G8 la Toyako: Economia si clima globului, plus Africa

Summit G8 la Toyako: Economia si clima globului, plus Africa

Sefii de stat si de guvern din tarile industrializate membre G8 se intalnesc, incepand de luni, in cadrul unei reuniuni de trei zile la Toyako, o statiune termala izolata din nordul Japoniei, pentru a discuta despre incalzirea globala, problemele economice si dezvoltarea Africii.

Summitul debuteaza luni cu o intalnire a liderilor G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia) cu omologii lor din cele sapte state africane invitate (Africa de Sud, Algeria, Etiopia, Ghana, Senegal, Tanzania si Uniunea Africana).

Statele industrializate vor trebui sa isi reinnoiasca angajamentul luat in 2005 in cadrul summitului de la Gleneagles, Scotia, prin care se garanta dublarea pana in 2010 a ajutorului anual acordat Africii in raport cu suma oferita in 2004. Situatia politica din Zimbabwe va constitui de asemenea o tema importanta in cadrul discutiilor.

Summitul G8 propriu-zis se va desfasura marti, avand ca teme schimbarile climatice, cresterea pretului la petrol si alimente, criza financiara si dosarul nuclear nord-coreean.

In ziua urmatoare, miercuri, va avea loc reuniunea liderilor G8 cu reprezentantii statelor invitate (Africa de Sud, Brazilia, Coreea de Sud, China, India, Indonezia si Mexic) dar si cu cei ai Organizatiei Natiunilor Unite si ai Bancii Mondiale.

Tema principala abordata vor fi mediul si lupta impotriva incalzirii globale, cu toate ca nu se astepta gasirea unor raspunsuri concrete.

Ambitiile summitului sunt minime, premierul japonez Yasuo Fukuda mizand doar pe definirea unui "obiectiv comun", probabil fara angajament, de reducere a emisiilor poluante.

Izolati pentru trei zile intr-un hotel de lux pe malul unui intr-un lac vulcanic, sefii de stat si de Guvern vor profita pentru a avea o serie de intalniri bilaterale.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, aflat la primul sau summit G8, va avea o intalnire cu premierul britanic Gordon Brown, cu obiectivul de a normaliza relatiile foarte tensionate dintre Rusia si Marea Britanie din perioada mandatului lui Vladimir Putin, situatie agravata mai ales dupa moartea, prin otravire, a fostului agent rus Alexandr Litvinenko in noiembrie 2006, la Londra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă