Guvernul a amendat "Legea mamelor” nr. 19/2000 (privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale), stabilind indemnizatii barosane pentru copiii judecatoarelor si procuroarelor aflate in concediu maternal. Aceasta se vrea a fi o… masura anticoruptie!
Discriminare pe fata
"Sugarii anticoruptie” vor beneficia de 75% din venitul mamelor pe ultimele 6 luni, adica de circa 1.000 de euro (suma raportata la salariul magistratelor si la diversele sporuri incasate de acestea).
Spre deosebire de copiii muritoarelor de rand din toata tara, care primesc acum doar 8 milioane de lei, cei ai magistratelor pot avea astfel parte de scutece mai bune, de hainute mai moi, de firma, de superbiberoane care nu produc colici si de carucioare ultimul racnet (care se pliaza pe curburile normale ale coloanei vertebrale si atenueaza socurile provocate de pietricele si de gropile de pe strazi).
Parintii lor, magistratii, aflati in concediu postnatal de doi ani, vor fi si ei mai destinsi si mai putin coruptibili decat toti ceilalti parinti din Romania intrucat nu-si vor face griji pentru asigurarea financiara a celor necesare pentru sugar si pentru familie. Modificarea "Legii mamelor”, care prevede o indemnizatie lunara fixa de circa 8 milioane de lei pentru cresterea copilului in cazul tuturor asiguratelor, s-a facut prin Legea anticoruptie nr. 247/2005, act normativ pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. Acum Executivul a emis si normele metodologice pentru aceasta lege profund discriminatorie.
Bani cat pentru cinci "copii de muritor”
Normele precizeaza ca banii pentru subventionarea "copiilor anticoruptie” se vor lua atat din bugetul Ministerului Muncii (suma clasica, de 8 milioane de lei), cat si din alte bugete, in completare, pana la 75% din venituri – bugetul Consiliului Superior al Magistraturii, al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al Ministerului Justitiei, dupa caz. Deci din bugetele la care contribuie toti contribuabilii, inclusiv "mamele de categoria a doua”, adica incasatoarele celor 8 milioane de lei.
Guvernantii se justifica
Oficialii Guvernului spun ca nu ei sunt de vina pentru aceasta discriminare, pe care de altfel o recunosc cu seninatate. Ei afirma ca legea anticoruptie, atacata de opozitie la Curtea Constitutionala, a trebuit sa fie modificata astfel incat sa se obtina un consens asupra ei. Cu toate acestea, nici premierul Tariceanu, nici ministrul Justitiei, Monica Macovei, n-au tipat atunci cand au vazut ca magistratii se vor situa deasupra legii gratie "soparlelor” introduse in lege cu concursul opozitiei. N-a scos un sunet nici Traian Basescu, cel care a promis ca va fi un presedinte al tuturor romanilor, nu doar al magistratilor.
Modificarea a vizat nu numai amendarea "Legii mamelor”, ci si introducerea unor pensii sfidatoare pentru magistrati. Astfel, magistratii cu vechime de 25 de ani numai in functia de judecator si procuror primesc o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii. Si aceasta "ca o recunoastere a activitatii indelungate si neintrerupte si a fidelitatii fata de sistemul justitiei”, sustine Guvernul.
Oare profesorilor, doctorilor, cercetatorilor sau simplilor muncitori nu li se pot acorda astfel de pensii pentru "fidelitate” fata de tara si "sistem”?
Si pentru judecatorii Curtii Constitutionale cuantumul pensiei de serviciu este tot de 80% din indemnizatia bruta lunara. "Reglementarile referitoare la stabilirea pensiilor judecatorilor si procurorilor raspund angajamentului cuprins in Programul de guvernare privind asigurarea accesului la sistemul de asigurari sociale proportional cu nivelul contributiilor la sistem”, mai arata guvernantii.
Monstruoasa coalitie
In loc sa vada hibele adevarate ale Legii anticoruptie, cum ar fi nedeclararea intereselor de catre consilierii personali ai ministrilor si ai angajatilor pe baza de contract din institutiile statului, monstruoasa coalitie reprezentata de putere, opozitie si Curtea Constitutionala este preocupata de instaurarea a noi si noi privilegii pentru diversele grupuri profesionale sau de interese.
Banii pentru nevinovatii – de altfel – "sugari anticoruptie” sunt cea mai recenta dovada a dispretului profund al politicienilor pentru oamenii de rand ai acestei tari.
Pisica, aruncata la Justitie
Purtatoarea de cuvant a Guvernului, Oana Marinescu, a pasat raspunderea pentru majorarea bugetelor "sugarilor anticoruptie” in curtea Ministerului Justitiei. "Initiativa este venita de la Ministerul Justitiei, ei au toate detaliile tehnice, ei au venit cu actul”, a spus Marinescu. Intrebata daca nu s-ar simti personal nedreptatita, in conditiile in care ar fi nevoie sa-si creasca copilul cu 8 milioane de lei pe luna, purtatoarea de cuvant a evitat un raspuns pe aceasta tema.