3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialSuedia vrea sa exporte in UE dependenta de tutun de supt

Suedia vrea sa exporte in UE dependenta de tutun de supt

Suedia, care detine in acest semestru presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, depune toate eforturile pentru a ridica, la nivel UE, interdictia privind consumul de "snus" – tutun de supt, extrem de popular in aceasta tara si considerat de catre fumatori o alternativa inspirata, in situatia in care fumatul clasic este din ce in ce mai blamat in locurile publice, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

Circa un milion de suedezi, barbati in marea lor majoritate, isi pun cel putin o data pe zi, sub buza superioara, o banda sau un saculet din acest tutun umezit, care se infuzeaza in gura si transmite nicotina in sange. In timp ce vanzarile de tigarete au scazut de aproape doua ori in Suedia in ultimii 30 de ani, cele ce snus inregistreaza o crestere constanta, de la 2.500 de tone in anii 1970 la 7.500 de tone in prezent, adica circa 800 de doze pe cap de locuitor pentru anul trecut.

Producatorii de tigarete, care mizeaza pe aspectul "fara fum" pentru a-si creste vanzarile, se intereseaza din ce in ce mai mult de snus. Astfel, gigantul Philip Morris International a creat in februarie o cointreprindere cu liderul suedez Swedish Match, in timp ce British American Tobacco (BAT) s-a lansat in productia de snus achizitionand anul trecut compania suedeza Fiedler&Lundgren.

Lansari ale acestui produs au avut loc, la scara mica, in SUA, Africa de Sud si Canada, in incercarea de a extinde piata de snus, cantonata in Europa doar la Suedia si Norvegia vecina. Producatorii de snus asteapta o revizuire in 2010 a legislatiei europene privind tutunul, iar intre timp fac demersuri pe langa marile puteri din UE. Astfel, la sfarsitul lui iulie, filiala franceza a BAT i-a solicitat presedintelui Nicolas Sarkozy sa favorieze legalizarea snus-ului in Europa.

Preluand presedintia UE, Suedia se afla intr-o buna pozitie pentru a negocia subiectul: guvernul suedez a interpelat deja de mai multe ori Comisia Europeana pe marginea problemei in cauza. Guvernul suedez subliniaza ca snus-ul este mult mai putin periculos pentru sanatate decat tigareta clasica si ca Suedia este una dintre tarile cu cel mai mic numar de fumatori din UE.

Totusi, guvernele tarilor nordice si producatorii din domeniu se vor confrunta fara indoiala cu o puternica opozitie din partea structurilor paneuropene. Autoritati sanitare si specialisti atrag atentia ca tutunul consumat in acest mod este daunator sanatatii si determina o puternica dependenta. "Exista temeri serioase ca snus-ul creste riscul de cancer bucal si de pancreas, precum si incidenta de boli cardiovasculare", declara Anders Ahlbom, profesor la Institut Karolinska, cea mai reputata institutie din Scandinavia in domeniul medical.

Cele mai citite

Utilizatorii WhatsApp vor putea să facă invizibile conversațiile pe care doresc să le țină secrete

WhatsApp a introdus recent o schimbare semnificativă, oferind utilizatorilor săi acces la o nouă funcție secretă ce cu siguranță îi va încânta. Nou funcție WhatsApp Funcția...

Avocatul lui Cherecheș a susținut că fostul primar a refuzat extrădarea

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, reţinut în Germania după ce a părăsit ţara ilegal, refuză să-şi dea acordul pentru extrădare simplificată,...
00:00:37

VIDEO. Bărbați înarmați au ucis mai multe persoane într-un atac asupra unui autobuz în nordul Pakistanului

Bărbați înarmați au atacat sâmbătă (2 decembrie) un autobuz în apropiere de orașul Chilas din nordul Pakistanului, ucigând cel puțin opt pasageri și rănind...
Ultima oră
Pe aceeași temă