13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialSuedia renunta la modelul social suedez

Suedia renunta la modelul social suedez

"Blasfemie!" striga stanga europeana. tara care a inventat modelul social-democrat recurge la reforme liberale.
Noul guvern conservator de la Stockholm urmeaza sa anunte anul acesta o serie de reforme liberale care ameninta modelul social-democrat la care privea cu speranta toata suflarea stangii mondiale.
Coalitia de patru partide condusa de premierul Fredrik Reinfeldt a constatat ca e prea mult stat in statul providential suedez si a demarat un program la capatul caruia Suedia va fi mult mai liberala.
Cum nu schimbi un lucru care functioneaza, este limpede ca atat de invidiatul "model suedez" nu merge. Potrivit unei statistici Eurostat, citata de AFP, in 2005, bugetul Suediei a reprezentat 52,1% din PIB, una din cele mai mari rate de impozitare din lume. Alte probleme ar fi somajul si integrarea dificila a imigrantilor, precum si birocratia stufoasa.
In decembrie, guvernul a redus alocatiile din asigurarile de somaj, marind in schimb contributiile. Pe 2 martie, executivul a propus cesionarea intreaga sau numai a unei parti din participatiunile statului la sase mari companii printre care se numara si Vin & Sprit, proprietara celebrei marci de vodca Absolut.
Dar ceea ce urmeaza este si mai strigator la cerul social-democratiei. In curand, guvernul va renunta la impozitul pe teren, dar si la impozitul pe avere care in prezent poate sa depaseasca si 80%. Renuntarea la aceasta din urma taxa are o incarcatura simbolica si morala deosebita pentru ca era privita ca o solutie social-democrata la "problema" sociala a averilor mostenite, dobandite fara merit.
Desi economia suedeza este una din cele mai performante din Europa Occidentala (4,4% crestere in 2006), suedezii au simtit nevoia unei dinamici mai mari si a unui model care sa ii recompenseze pe cei care chiar muncesc, nu stau la mila statului.

Cele mai citite

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Autoritățile din Capitală și Ilfov declară că sunt pregătite să intervină, dacă vor exista situații de urgență

La nivelul tuturor sectoarelor, au fost activate echipele de intervenție în regim de permanență, cu utilaje și materiale În Sectorul 6, primăria a cerut reprezentaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă