2.9 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialSuedia a preluat presedintia UE

Suedia a preluat presedintia UE

Suedia a preluat, incepand cu 1 iulie, presedintia Consiliului Uniunii Europene pentru urmatoarele sase luni, pana la sfarsitul anului, a anuntat miercuri ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Mats Aberg, intr-o conferinta de presa, informeaza Agerpres.

Cele doua prioritati ale presedintiei suedeze a UE, care au fost prezentate, la Bruxelles, de primul-ministru al Suediei, Fredrik Reinfeldt, sunt reducerea efectelor crizei financiare, cu o atentie sporita asupra somajului ce este in crestere in Uniune, precum si adoptarea unor masuri de supraveghere a pietelor financiare si combaterea inclazirii globale generata de schimbarile climatice.

Criza financiara si economica ocupa un loc proeminent pe agenda UE din primul moment in care efectele sale au devenit vizibile, a subliniat ambasadorul Mats Aberg.
Potrivit acestuia, presedintia suedeza va continua eforturile incepute si depuse pe durata presedintiei franceze si a celei cehe si se va asigura ca este implementat planul adoptat la nivelul UE pentru depasirea recesiunii, reducerea impactului pe piata muncii si imbunatatirea competitivitatii. Provocarea pentru presedintia suedeza a UE este sa depuna eforturi pentru restabilirea increderii in pietele financiare, combaterea impactului negativ al crizei asupra cresterii economice si locurilor de munca, identificarea de solutii pe termen lung pentru crestere economica sustenabila, mentinerea si crearea de locuri de munca, piete deschise.

Pe durata urmatoarelor sase luni, presedintia suedeza doreste sa stabileasca bazele unei noi strategii pentru mentinerea locurilor de munca si crearea altora noi. Totodata, deoarece o buna disciplina bugetara promoveaza dezvoltarea economica, o problema importanta este analiza modului in care statele membre ale UE isi pot pune in ordine finantele publice.

In ceea ce priveste schimbarile climatice, este necesar ca tarile membre ale UE sa reuseasca sa ajunga la o pozitie comuna, in contextul in care la conferinta internationala pe acest subiect ce va avea loc in decembrie acest an la Copenhaga se asteapta incheierea unui acord asupra masurilor ce trebuie respectate dupa anul 2012 cand expira protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Un element important al presedintiei suedeze este dezvoltarea si intarirea cooperarii in cadrul UE pe domeniul justitiei si afacerilor interne in cadrul Programului Stockholm, in scopul de a combate criminalitatea transfrontaliera.
De asemenea, se urmareste adoptarea unei strategii a UE pentru regiunea Marii Baltice, cu scopul de a gestiona problemele de mediu si de a creste competitivitatea in aceasta regiune.

Extinderea Uniunii si continuarea eforturilor pentru intarirea relatiilor acesteia cu tarile cu care se invecineaza reprezinta puncte importante pe agenda presedintiei suedeze, ce doreste sa creasca rolul UE ca actor global in demersurile pentru promovarea si sustinerea pacii, dezvoltarii, democratiei si drepturilor omului.

Cele mai citite

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Diana Șoșoacă vrea guvern suveranist format din AUR, SOS și POT: Ne sacrificăm noi

Diana Șoșoacă, șefa formațiunii SOS România, le-a cerut, luni seară, formațiunilor "suveraniste" care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă