Cei 18 profesori ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentara Suceava care au fost implicati intr-un scandal legat de promovarea in lipsa a mai multor elevi de la frecventa redusa au scapat de condamnare penala, la fel ca si elevii care au "beneficiat" de falsurile comise de cadrele didactice ale respectivului liceu. Initial, Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava a considerat, dupa ce incepuse urmarirea penala a profesorilor si a elevilor, ca toti trebuie scosi de sub urmarire penala intrucat a falsifica toata situatia scolara semestriala a mai multor elevi "nu este un pericol social".
Astfel, multumita "ingaduintei" procurorului, profesorii Doina Gabriela Giuraniuc, Neculai Moraru, Violeta Cleja, Felicia Nicoara, Olivia Mihai, Ana Cazacu, Ana Leonte, Nicolae David, Iuliana Curalet, Elena Siminiceanu, Aurica Rusu, Adina Ionela Adam, Petru Vasile Gorea, Elena Brandusa Ignat Voronca, Elida Ursu, Petruta Craita Buda Niga, Ileana Danila si Baicu Tivga au scapat de acuzatiile de fals intelectual in forma continuata si s-au ales doar cu o amenda administrartiva de cate 700 de lei. Un pic mai "dur" a fost procurorul cu elevii Ilie si Mihaiela Gaitan, Mariana Gavrilovici, Mihaela Gitman, Claudiu Ungureanu, Angela si Constantin Bujorean pe care, dupa ce i-a facut scapati de infractiunile de instigare la fals intelectual si la uz de fals, a considerat ca trebuie sa-i amendeze cu cate 800 de lei.
Unii dintre cei amendati de procuror s-au considerat nedreptatiti si de aceasta masura. A fost formulatao contestatie de catre cadrele didactice nemultumite de masurile dispuse in ordonanta procurorului, care voiau sa scape si de amenda administrativa, dar si de catre profesorul Valentin Dimofte care a sesizat, initial, organele de cercetare penala cu privire la comiterea infractiunilor respective. Profesorul Valentin Dimofte a cerut respingerea plangerii depusa de Violeta Cleja, desfiintarea rezolutiilor pronuntate de Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava si trimiterea cauzei catre procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale.
Plangerile au fost depuse spre solutionare la Judecatoria Suceava iar, recent, instanta a hotarat respingerea acestora. De asemenea, petentii au mai fost obligati de instanta sa achite cate 300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate in procesul penal. Reamintim ca patru dintre profesorii implicati in scandalul respectiv sunt membri ai Consiliului de Administratie al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentara din Suceava, fiind vorba de directorul Petruta Craita Buda-Niga si directorul adjunct Violeta Cleja. Initial, numarul elevilor suspectati de Politie ca ar fi promovat anul scolar si chiar ar fi obtinut diplome de bacalaureat in timp ce erau plecati din tara era de circa 30. Ceea ce s-a conturat, ulterior, este ca numarul diplomelor de bacalaureat eliberate unor elevi care nu se aflau in tara este de opt.