9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialSuceava, alături de nouă orașe din UE, vrea finanțare europeană pentru transport...

Suceava, alături de nouă orașe din UE, vrea finanțare europeană pentru transport public ecologic

Zece oraşe europene – Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid, Zograoufu şi Suceava, care au iniţiat un proiect comun de introducere a transportului public ecologic cu autobuze electrice, vor cere Comisiei Europene să urgenteze alocarea fondurilor, relatează Mediafax.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare va participa la Bruxelles, la o întâlnire cu ceilalţi reprezentanţi ai oraşelor care au iniţiat acest proiect cu finanţare europeană, precizând că se vor face demersuri pentru ca CE să aloce banii pentru implementarea proiectului.

"Ne întâlnim la Bruxelles să insistăm ca noua Comisie Europeană să finanţeze mai repede acest proiect", a spus Lungu.

Potrivit primarului, acest proiect-pilot al celor zece oraşe europene a fost inclus în finanţarea 2014-2020, dar că este nevoie de demersuri concertate pentru ca şi Comisia Europeană să aloce mai repede fondurile.

El şi-a exprimat încrederea că anul viitor vor putea circula primele autobuze electrice în municipiul Suceava, achiziţionate prin acest proiect.

Municipiul Suceava a semnat, în iunie 2011, la Lisabona, memorandumul de cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid şi Zograoufu pentru introducerea vehiculelor electrice atât pentru transportul public, cât şi în transportul autovehiculelor private care să fie finanţat în baza Strategiei 2020 a Uniunii Europene privind schimbările climatice şi energia.

Proiectul-pilot prevede, în special, introducerea transportului electric în cele zece oraşe în scopul scăderii poluării urbane.

Cele mai citite

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă