Mineritul Vaii Jiului s-ar putea inchide definitiv, iar in aceasta primavara va fi luata o decizie in pri-vinta sanselor de continuare a activitatii extractive. Afirmatia a fost facuta ieri, la Lupeni (judetul Hunedoara), de ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. Potrivit demnitarului, totul depinde de vointa politica, dar este necesara o dezbatere publica pe aceasta tema. Banii alocati de la bugetul de stat pentru subventionarea mineritului au fost folositi doar ca o forma de "protectie sociala", pentru majorarea salariilor ortacilor, in timp ce angajatii sunt nevoiti sa lucreze cu utilaje vechi de zeci de ani. Vosganian a declarat ca, dupa 1990, mineritul din aceasta zona a "inghitit" circa doua miliarde de euro, dar cu aceste sume "s-au subventionat mai mult majorarile salariale" si s-a urmarit mai putin mecanizarea fronturilor de lucru. "Conditiile de munca sunt inca precare, pentru ca nu s-a facut aproape deloc mecanizare, utilajele pe care le-am vazut sunt vechi de cateva zeci de ani, dar sunt si problemele legate de personal. Conditiile sunt ceva mai bune din punct de vedere al protectiei individuale, dar la mecanizare mai este mult de lucru", a completat ministrul.
sefii minerilor din Valea Jiului au cheltuit o suma de 86.000 de euro numai pentru deplasari in strainatate, a mai spus Vosganian.
Numai la sfarsitul anului trecut, mai multi directori din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani si ai unitatilor miniere din Valea Jiului au primit bonus de Craciun excursii in strainatate, stabilite in cadrul Consiliului de Administratie al CNH. Directorul companiei, Daniel Surulescu, a avut privilegiul sa viziteze Elvetia, dar nici ceilalti sefi nu se pot plange de destinatiile stabilite. Conform unor date aflate din surse sindicale, acestia au fost in Polonia, Franta, Germania si Letonia.