3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialSubmarine nucleare rusesti in largul coastelor americane

Submarine nucleare rusesti in largul coastelor americane

Doua submarine nucleare rusesti patruleaza de cateva zile in largul coastelor estice ale SUA, o premiera in ultimii ani, suscitand nelinistea responsabililor americani. Surse din Pentagon si serviciile secrete afirma ca unul dintre submarine patruleaza in apele internationale la circa 200 mile (320 km) de coasta, in timp ce localizarea celui de-al doilea ramane incerta.

Cele doua submarine sunt din clasa "Akula", corespunzatoare clasei submarinelor de atac "Los Angeles" din marina SUA, si pot lansa rachete nucleare intercontinentale. De fiecare data cand marina rusa recurge la astfel de manevre exceptionale exista motive de ingrijorare, a declarat un inalt responsabil al Ministerului american al Apararii, citat de New York Times. "stim unde se afla (submarinele – n.n.) si nu suntem ingrijorati in ce priveste capacitatea noastra de a le supraveghea miscarile. Suntem doar preocupati de faptul ca ele sunt aici". Responsabilii Pentagonului nu au dorit sa comenteze despre eventuala prezenta a armelor la bordul celor doua submarine nucleare. Norman Polmar, expert in istoria navala si lupta antisubmarine, preciza ca "in ultimii 15 ani, rusii nu au mai trimis doua submarine nucleare de acest tip in largul coastelor americane".

Rusia a denuntat reactia americanilor, calificand-o drept "isterica", si a insistat ca aceste manevre nu au nimic ilegal raportat la dreptul international. "Manevrele submarinelor rusesti (…) in afara propriilor ape teritoriale sunt curente si nu violeaza cu nimic dreptul maritim international", a explicat o sursa militaro-diplomatica pentru agentia oficiala rusa ITAR-TASS.
Aceste miscari ale submarinelor rusesti intervin in timp ce Moscova incearca sa estompeze un nou esec al lansarii rachetei sale intercontinentale Bulava (SS-NX-30, in clasificarea NATO) cu raza de actiune de 8.000 km. Analistii sustin ca "este o incercare a militarilor rusi de a demonstra ca inca detin un rol important pe scena politica a Rusiei".

Cele mai citite
00:02:03

Coreea de Sud apelează la matchmaking pentru a crește rata natalității

Orașul Seongnam din Coreea de Sud organizează evenimente de potrivire(matchmaking) în masă pentru a ajuta persoanele singure să-și găsească dragostea și speră că aceasta...

28 noiembrie, ziua cea mare a Bucovinei! Se împlinesc 105 ani de la unirea cu țara

1918 a fost un an deosebit. România a fost la un pas să dispară ca stat, dar a terminat să fie mai mare...

Novak Djokovic este în a 401-a săptămână în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic începe de luni a 401-a săptămână în fruntea clasamentului masculin-ATP și este garantat să rămână acolo până cel mai devreme la 28...
Ultima oră
Pe aceeași temă