25 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSpecialSUA vrea să trimită armament Kievului

SUA vrea să trimită armament Kievului

Comandantul militar al NATO şi oficiali ai administraţiei americane vor să trimită armament defensiv forţelor ucrainene care luptă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, a anunţat duminică New York Times, citat de AFP.

"Deşi rămânem concentraţi pe căutarea unei soluţii prin mijloace diplomatice, evaluăm fără încetare alte opinii pentru a crea un spaţiu pentru o soluţie negociată la această criză", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate, Bernadette Meehan, citat de  Mediafax.

Preşedintele Barack Obama nu a luat încă decizia de a trimite "ajutor letal", dar administraţia sa evocă subiectul din cauza unei intensificări a luptelor între Kiev şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

Comandantul şef al NATO, generalul american, Philip Breedlove, este favorabil trimiterii de arme defensive forţelor ucrainene, iar secretarul de Stat este deschis la discuţii, potrivit New York Times.

Statele Unite au acuzat Rusia că desfăşoară un război indirect în Ucraina, dar au exclus până în prezent să furnizeze arme autorităţilor de la Kiev.

Casa Albă limitează susţinerea americană la un ajutor "neletal", care include veste antiglonţ, echipament medical şi radare pentru detectarea tirurilor de mortier.

Şeful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, este deschis la noi discuţii, la fel şi consiliera lui Barack Obama pe probleme de securitate, Susan Rice, arată New York Times.

Cotidianul afirmă că un raport independent, care urmează să fie dat publicităţii luni, va incita Statele Unite să trimită Ucrainei arme defensive şi echipament în valoare de peste trei miliarde de dolari, inclusiv drone de recunoaştere şi rachete antitanc.

Cele mai citite

Greva din Educație va impune amânarea examenelor. Marți ar fi început Evaluarea Națională

Greva din Educație, care intră acum în cea de a doua săptămână, va impune amânarea examenelor, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din...

Lovitură pentru românii cu credite în valută. Euro crește pe zi ce trece

Cursul pentru euro a anunțat de Banca Națională a României astăzi este de 4.9580 lei, în creștere față de ultima valoare înregistrată, 4.9575 lei.  Astfel, euro...

Republica Moldova va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei

În Republica Moldova se va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei, a anunțat șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu. Președinta Maia Sandu...
Ultima oră
Pe aceeași temă