3.7 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialUPDATE. SUA vor retragerea forţelor americane din Afganistan până la sfârşitul lui...

UPDATE. SUA vor retragerea forţelor americane din Afganistan până la sfârşitul lui 2016

Statele Unite ale Americii vor să tretargă trupele din Afhanistan.  Barack Obama urmează să propună marţi reducerea la 9.800 a numărului militarilor americani în Afganistan, la începutul lui 2015, înaintea retragerii lor complete până la sfârşitul lui 2016, a anunţat un oficial de rang înalt, informează Mediafax care citează AFP.

"Vom menţine prezenţa militară după 2013 doar dacă Guvernul afgan semnează acordul (BSA, Tratatul bilateral de securitate) pe care guvernele noastre l-au negociat deja", a anunţat preşedintele american, Barack Obama, spunând că "vrea să întoarcă pagina după peste un deceniu în cursul căruia politica noastră externă a fost consacrată în special războiaelor din Afganistan şi Irak".

Preşedintele Hamid Karzai a refuzat să parafeze BSA, însă cei doi candidaţi calificaţi pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan, programat la 14 iunie, au anunţat că îl vor semna.

Preşedintele Statelor Unite urmează să vorbească despre acest dosar marţi după-amiaza la Casa Albă.

Acest anunţ intervine la două zile după o vizită-surpriză a lui Barack Obama la baza militară Bagram, la nord de Kabul.

"Sub rezerva semnării BSA, vom avea pentru început 9.800 de militari americani în diferite locuri din ţară, alături de aliaţii noştri din NATO şi alţi parteneri", a anunţat oficialul american de rang înalt citat.

Trupele americane vor fi însărcinate cu două misiuni: continuarea "operaţiunilor antiteroriste împotriva Al-Qaida" şi instruirea forţelor afgane.

NATO, care încheie misiunea de luptă la sfârşitul anului 2014, a anunţat de asemenea în repetate rânduri că intenţionează să menţină în Afganistan o prezenţă menită instruirii trupelor afgane.

Cele mai citite

Salvaţi Copiii: 14% dintre copii recunosc că au jucat jocuri de noroc pe bani

Organizaţia "Salvaţi Copiii" cere autorităţilor, marţi, într-un comunicat de presă, măsuri urgente pentru combaterea dependenţei de jocuri de noroc la minori, în condiţiile în...

Reporter ciuciulete, în umbra celui mai frumos Brad din Europa

După ce site-ul “European Best Destinations,” afiliat Comisiei Europene, a declarat Bradul de Crăciun din Craiova "cel mai frumos din Europa," am plecat la...

Rusia – Ucraina, ziua 643: Miniștrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina și tensiunile Serbia – Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de astăzi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă