Forțele Navale ale Statelor Unite (US Navy) au decis să trimită un avion P-3C Orion la Constanța.
Aeronava face parte din Batalionul 9 de Patrulă al US Navy. Avionul american participă la exerciții complexe de luptă antisubmarin, timp de trei zile, în cooperare cu Forțele Navale ale României.
Din partea Forțelor Navale Române, la exercițiu participă fregata Regina Maria (222), care va avea la bord un elicopter Puma Naval şi o grupă de Forţe pentru Operaţii Speciale, precum și corveta Contraamiral Horia Macellariu (265). Pentru sprijinul secvenţelor de luptă antiaeriană şi luptă la suprafaţă, Forţele Aeriene Române participă cu două aeronave MiG 21 LanceR.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA, militarii americani și români vor analiza și exersa tactici, tehnici și proceduri de strategie de luptă antisubmarin pentru a spori interoperabilitatea și capacitatea comună de a asigura securitatea și stabilitatea în Marea Neagră.
O serie de militari din Forțele Navale ale României vor participa la un zbor demonstrativ al avionului P-3C. La același exercițiu participă și distrugătorul american USS Porter (DDG 78). Distrugătorul a străbătut deja apele Mării Negre și a ancorat, sâmbătă, în portul ucrainean Odessa.
“Îmbunătățirea permanentă și exersarea strategiilor de lupta antisubmarin cu aliații NATO precum România este o prioritate pentru flota noastră și pentru Alianța Nord-Atlantică. Participarea aeronavelor noastre la antrenamente cu aliații din Marea Neagră și cu partenerii noștri este o misiune permanentă a Flotei a 6-a a SUA”, a declarat capitanul Bryan Durkee, comandant al Forței de Intervenție (CTF) 67, care coordonează aeronavele de patrulă maritimă în teatrele de operațiuni.
Avioane tip P-3C Orion participă în mod constant la exerciții cu partenerii și aliații din regiunea Mării Negre. Ultima acțiune de acest tip s-a desfășurat în luna iulie, cu un avion Orion care a participat la exercițiul de tactică antisubmarin Sea Shield, desfășurat de Forţele Navale Române.
Aeronavele Orion sunt produse de compania americană Lockheed Martin (cea care produce, printre altele, și avioanele de luptă F-16).
Flota a 6-a a Forțelor Navale ale SUA din Europa/Africa, cu punctul de comandă la Napoli, operează în mod curent în Marea Mediterană. Ea desfășoară operațiuni navale, inclusiv comune sau întrunite în cooperare cu aliați și parteneri din NATO, pentru a promova interesele SUA și securitatea și stabilitatea în Europa și Africa.
Citește și: FOTO. SUA se mențin lider MILITAR mondial. O țară din ESTUL Europei urcă în top