25.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialSUA somează Iranul şi Hezbollah să despăgubească familiile victimelor de la 11...

SUA somează Iranul şi Hezbollah să despăgubească familiile victimelor de la 11 septembrie 2001. Ce sumă trebuie să plătească conform judecătorului federal

Judecătorul federal a decis că familiile victimelor trebuie să fie despăgubite cu suma totală de şase miliarde de dolari, potrivit Mediafax.

Iranul a negat întotdeauna orice responsabilitate în atentatele în care au fost ucise aproape 3.000 de persoane la New York şi Washington, însă, într-o hotărâre în lipsă pronunţată pe 22 decembrie la New York, acesta a fost găsit vinovat de ajutarea Al-Qaida, care a revendicat aceste atacuri.

Judecătorul George Daniels, de la un tribunal din Manhattan, a validat miercuri această hotărâre în lipsă şi recomandările sale, în cadrul procedurii Havlish versus Ben Laden, după numele Fionei Havlish, o femeie care şi-a pierdut soţul în atentatele de la New York.

În hotărâre sunt numiţi Iranul, liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei, mişcarea şiită libaneză Hezbollah, Osama ben Laden, talibanii şi mişcarea Al-Qaida.

Decizia de miercuri, care probabil că nu va fi pusă niciodată în aplicare, stabileşte despăgubiri în valoare de 6,048 de miliarde de dolari, repartizate între familiile a 47 de victime care s-au asociat plângerii depuse de Havlish, în funcţie de gradul de rudenie cu persoanele decedate.

Acestea includ despăgubiri de natură economică şi punitivă.

Decizia a fost luată în contextul în care Statele Unite şi Iranul se află în relaţii deosebit de tensionate, din cauza programului nuclear iranian.

Mişcarea Hezbollah este considerată o organizaţie teroristă de către Statele Unite.

Osama ben Laden a fost ucis în 2011 de către forţele speciale americane în Pakistan.

Atentatele de la 11 septembrie, comise de către 14 piraţi ai aerului, s-au soldat cu aproape 3.000 de morţi la New York şi Washington. Două avioane de pasageri au fost pilotate să intre în coliziune cu Turnurile Gemene World Trade Center de la New York, al treilea s-a prăbuşit peste Pentagon, la Washington, iar al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp, în Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să îi înfrunte pe terorişti.

Numeroase proceduri judiciare au fost, ulterior, intentate mai ales la New York, inclusiv cea declanşată de către Fiona Havlish.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă