20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA, presiune maximă asupra „dictaturii perverse nord-coreene“. Coreea de Sud cere...

SUA, presiune maximă asupra „dictaturii perverse nord-coreene“. Coreea de Sud cere să fie anunțată în cazul unei operațiuni militare

La revenirea sa  dintr-un turneu asiatic de 12 zile, președintele american, Donald Trump, a avertizat că nu va permite ca „o dictatură perversă cum este Coreea de Nord să șantajeze lumea”.

Joi au început importante manevre aeronavale americano-nipone în apropiere de insula japoneză Okinawa, care au loc într-un climat extrem de tensionat din cauza regimului nord-coreean.

Donald Trump s-a angajat să pună o presiune maximă asupra Phenianului, în timp ce China va exercita o presiune economică, amândoi președinții considerând Coreea de Nord „o mare amenințare”. La debutul întâlnirii dintre Trump și Xi Jinping, președintele chinez a încercat să medieze un acord, -Coreea de Nord să-și înghețe -programele -balistice și nucleare, iar SUA să înceteze exercițiile militare cu Japonia și Coreea de Sud, dar președintele american a refuzat această posibi-litate. 

China îl contrazice pe Trump

În discursul său de la Casa Albă, la revenirea din turneul asiatic, Donald Trump a insistat asupra amenințării nord-coreene. 
„Când m-am adresat Adunării Naționale a Republicii Coreea (Coreea de Sud), am spus adevărul despre regimul nord-coreean și am spus clar că nu voi permite ca a–ceastă dictatură perversă să țină lumea ostatică prin șantaj nuclear”, a subliniat Trump. „În această călătorie am cerut tuturor națiunilor să sprijine campania noastră de presiune maximă pentru denuclearizarea nord–coreeană”. 
Donald Trump a amintit în context de aprobarea de către Congres a creșterii bugetului militar până la „un nivel istoric”, de 700 miliarde dolari. „Aceasta nu a putut veni într-un moment mai bun pentru națiunea noastră”, a spus el.

Imediat după discursul lui Trump, Beijingul a ținut să precizeze că nu și-a schimbat poziția în criza nord-coreeană. Purtătorul de cuvând al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat că pentru Beijing „primul pas în soluționarea crizei este ca atât SUA, cât și Coreea de Sud să înceteze exercițiile militare, în schimbul încetării programelor balistice și nucleare nord-coreene”.

Exerciții militare americano-japoneze

În apropiere de insula japoneză Okinawa, au început joi aplicații militare ce vor dura zece zile, cu participarea a 14.000 de militari americani, portavionul USS Ronald Reagan, precum și distrugătoarele de rachete USS Stethem, USS Chafee și USS Mustin, conform unui comunicat US Navy.

Coreea de Nord, care a reînviat tensiunile regionale prin efectuarea unui al șaselea test nuclear și a mai multor teste cu rachete balistice cu rază lungă de acțiune în ultimele luni, condamnă cu regularitate aceste manevre militare, percepându-le ca pe o amenințare la adresa securității sale.

Manevrele anuale americano-nipone sunt destinate să sporească capacitatea defensivă și interoperabilitatea forțelor japoneze și americane prin antrenamente de operațiuni aeriene și navale, indică marina americană.
Aceste manevre maritime succed unei săptămâni de exerciții comune la sol, precum și unui amplu exercițiu aeronaval implicând trei portavioane americane, pentru prima dată într-un deceniu în Pacific, însoțite de elemente ale armatei sud–coreene și ale forțelor japoneze de autoapărare.

În acest context, Coreea de Sud a cerut SUA să nu întreprindă vreo operațiune militară împotriva Coreii de Nord, fără să fie anunțată în prealabil.  

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...

Naomi Osaka, început excelent sub îndrumarea lui Patrick Mouratoglou!

Naomi Osaka a reușit să încheie o serie lungă de meciuri pierdute după ce s-a alăturat antrenorului Patrick Mouratoglou, având un start excelent la...
Ultima oră
Pe aceeași temă