21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA nu-si abandoneaza eroii

SUA nu-si abandoneaza eroii

» Marina militara americana a reusit sa-l elibereze, duminica, in urma unei  operatiuni-fulger, pe Richard Phillips, capitanul de vas care a devenit erou in Statele Unite dupa ce si-a salvat echipajul, oferindu-se ca ostatic piratilor somalezi ce ii atacasera nava. Cosmarul lui Phillips, care a stat cinci zile in mainile piratilor, a luat sfarsit in numai cateva minute, dupa interventia lunetistilor din fortele navale ale SUA.

Phillips, in varsta de 53 de ani, a fost eliberat dupa ce lunetistii marinei SUA au trecut la anihilarea celor patru pirati care il detineau la bordul unei barci de salvare care plutea in largul Oceanului Indian. Desfasurati pe o nava militara venita pentru a tine sub supraveghere barca piratilor, lunetistii de elita au deschis focul si au ucis trei dintre rapitorii care il detineau pe Phillips. Cel de-al patrulea pirat de la bordul ambarcatiunii pe care era detinut capitanul vasului Maersk Alabama a decis sa se predea fortelor SUA.
Decizia de a lansa operatiunea a fost luata "in cateva secunde" de un comandant de pe teren, care aflase ca Phillips se afla in pericol iminent, a explicat viceamiralul William Gortney, comandantul fortelor navale. Gortney a explicat ca lunetistii au respectat un ordin emis de presedintele Barack Obama, care le-a cerut fortelor navale implicate in rezolvarea incidentului din Oceanul Indian sa actioneze imediat in cazul in care viata lui Phillips se afla in pericol.

 

Conform comandantilor marinei SUA, cu numai o zi inainte de operatiunea de eliberare, Phillips a incercat fara succes sa evadeze inot. Dupa aceasta tentativa, negocierile pentru eliberarea capitanului intrasera in impas, piratii inasprind tratamentul aplicat captivului.
Maersk Alabama, vas apartinand societatii Maersk Line, avand la bord 20 de marinari americani, a fost atacata miercuri la circa 500 kilometri de coastele somaleze. Dupa abordaj, piratii somalezi care urmareau obtinerea unei rascumparari s-au multumit insa cu oferta lui Phillips de a-l retine ca ostatic numai pe el.

10 romani ostatici
Armatorul remorcherului Buccaneer, capturat sambata de pirati somalezi, la bordul caruia se afla si cinci marinari romani, si-a exprimat speranta ca armata italiana nu va lansa o operatiune  similara celei in care a fost salvat capitanul american Richard Phillips, relateaza agentia AGI, preluata de Mediafax. "Nu vreau sa fie pusa in pericol viata nimanui", a declarat directorul companiei care detine remorcherul, lasand sa se inteleaga ca firma sa negociaza deja termenii unei eventuale eliberari. In prezent, 10 cetateni romani sunt ostatici ai piratilor somalezi. Pe langa cei cinci marinari de pe Buccaneer, alti trei romani au fost luati ostatici pe 20 martie, o data cu sechestrarea vasului grecesc Titan, in timp ce alti doi au fost capturati pe 22 februarie, o data cu nava greceasca Saldanha.

Cele mai citite

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă