22.3 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

SUA îl acuză pe liderul de la Kremlin de instalarea unor sisteme balistice care prezintă riscuri pentru Europa, acestea aflându-se la doar 50 km de ţîrmul Mării Negre

Statul rus a încălcat Tratatul Forţelor Nuclear Intermediare după instalarea unor sisteme de rachetă care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa şi pentru Statele Unite, acuză generalul Paul Selva, vicepreşedinte al Statului Major Interarme al armatei americane, informează Mediafax.

Acest caz constituie o premieră, SUA ameninţând deschis statul european pentru instalarea unor sisteme balistice care ar încălca Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

„Sistemele prezintă riscuri pentru cele mai multe dintre bazele noastre din Europa şi credem că ruşii le-au instalat deliberat pentru a constitui ameninţări la adresa Alianţei Nord-Atlantice şi a obiectivelor din sfera de responsabilitate a NATO”, a spus Paul Selva, potrivit agenţiei Associated Press, în cursul audierilor în Comisia pentru Forţele Armate din Camera Reprezentanţilor.

Administraţia Vladimir Putin a instalat, în februarie, sisteme de rachete de croazieră în cel puţin două zone, inclusiv în baza militară Kapustin Iar (Volgograd), la circa 500 de kilometri nord-est de ţărmul Mării Negre. Tot în februarie, Moscova a semnalat mobilizarea de trupe în Extremul Orient rus, în Ciukotka, la circa 80 de kilometri de statul american Alaska.

Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane citaţi de cotidianul The New York Times, rachetele de croazieră instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8, cu raza de acţiune de circa 3.000 de kilometri.

Ultima oră
Pe aceeași temă