4.3 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialSUA este inaintea UE cu 22 de ani

SUA este inaintea UE cu 22 de ani

Uniunea Europeana este cu 22 de ani in urma Statelor Unite in termeni de crestere economica, mai multi indicatori aratand chiar un decalaj si mai mare, in pofida ambitioasei Agende de la Lisabona, care va fi actualizata de liderii europeni la summit-ul din aceasta saptamana, comenteaza EUobserver, citand un raport al Eurochambers.

Potrivit Eurochambers, Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din UE, PIB-ul pe cap de locuitor cunoscut in prezent de UE, a fost atins de SUA inca din 1985. Mai mult, Statele Unite inregistrau inca de acum 30 de ani nivelul de ocupare a fortei de munca si investitii in cercetare inregistrat in prezent in Uniunea Europeana.

Atat cresterea economica, cat si crearea de noi locuri de munca si inovatia se regasesc printre prioritatile Agendei de la Lisabona, convenita de liderii UE in anul 2000 in ideea de a face din Europa cea mai competitiva economie din lume la orizontul anului 2010.

Cel mai recent raport al Eurochambers arata ca, in loc sa se reduca, decalajul dintre UE si SUA s-a majorat din anul 2003 (cand Eurochambers a publicat primul astfel de raport) si pana in prezent. Unul din motive este faptul ca raportul din 2003 a luat in calcul doar vechile state membre (UE-15), in timp ce noile state membre care au aderat la UE in 2004 aveau un ritm de crestere economica inalt, dar rezultate slabe la capitolul ocuparea fortei de munca si investitii in economia pe baza de cunoastere. In plus, studiul atrage atentia ca, daca se iau in calcul si Bulgaria si Romania, tari care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, decalajul dintre UE si SUA ar putea fi si mai mare.

"In situatia in care PIB per capita ar creste in SUA cu 2% pe an si cu 3% pe an in UE, ar fi posibil ca UE sa ajunga din urma SUA in jurul anului 2045", apreciaza autorii raportului.

Eurochambers sustine ca acest decalaj existent intre UE si SUA trebuie luat in calcul de Consiliul European atunci cand isi elaboreaza deciziile. Potrivit unei versiuni preliminare a documentului, ce va fi dat publicitatii la sfarsitul summit-ului european de saptamana aceasta, sefii de stat si de guvern din UE considera ca Agenda de la Lisabona incepe sa dea rezultate.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Bitcoin depășește pragul istoric de 100.000 de dolari

Bitcoin a atins joi un nou record istoric, depășind valoarea de 100.000 de dolari. Cea mai populară criptomonedă din lume a beneficiat de creșteri...

Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România și-a ales noul Consiliu Director pentru perioada 2024-2026

Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și-a desemnat conducerea pentru următorii doi ani. Flavius Jakubowicz a fost ales președinte al asociației, preluând mandatul de...

Trei cetățeni ucraineni vor fi recuperați de salvamontiști și polițiști de frontieră din munții Maramureșului

Trei cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului urmează a fi recuperaţi de salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră, a informat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă