Statele Unite sunt dispuse să furnizeze garanţii scrise, dar fără caracter juridic, care să ateste că viitorul scut antirachetă nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, a declarat subsecretarul american de Stat William Burns într-un interviu acordat Kommersant, informează Mediafax.
„Preşedintele (Barack) Obama a declarat de mai multe ori că Statele Unite intenţionează să găsească o abordare acceptabilă pentru ambele părţi în ceea ce priveşte cooperarea cu Rusia pe tema scutului antirachetă. Noi presupunem că o astfel de cooperare va putea să consolideze atât securitatea Statelor Unite, cât şi pe cea a aliaţilor noştri din Europa sau pe cea a Rusiei. Preşedintele Obama a subliniat că nu vom putea limita sistemul de apărare antirachetă cu un cadrul juridic. Dar el a subliniat în numeroase rânduri că eforturile depuse de Statele Unite şi NATO în domeniul scutului (…) nu vor aduce atingere potenţialului de disuasiune strategică al Rusiei şi noi suntem pregătiţi să trecem acest lucru pe hârtie”, a explicat Burns.
Rusia denunţă de multă vreme sistemul antirachetă prezentat de Occident ca fiind construit pentru a face faţă ameninţărilor venite din partea unor ţări precum Iranul şi la care România, Turcia, Polonia şi mai recent Spania şi-au anunţat oficial participarea.
Moscova a propus fără succes divizarea sistemului în sectoare de responsabilitate în lipsa unor garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa disuasivă. De asemenea, Rusia nu a obţinut accesul de a verifica instalaţiile Alianţei.