30.8 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSpecialSUA: Discurs de zece ore în Congres privind reformarea NSA

SUA: Discurs de zece ore în Congres privind reformarea NSA

Senatorul republican Rand Paul a susţinut miercuri un discurs de zece ore şi jumătate în Camera superioară a Congresului, în semn de protest faţă de o reformare pe care o consideră prea timidă a puterilor Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), relatează Mediafax

În pofida faptului că Paul, candidat la Casa Albă, a anunţat miercuri într-un mesaj postat pe Twitter că începea obstrucţionare parlamentară (cunoscută sub numele de „filibuster”) a „prelungirii Patriot Act”, „maratonul” său verbal nu este un „filibuster” adevărat deoarece nu a întârziat nicio dezbatere de proiect normativ.

Însă gestul candidatului la obţinerea învestirii republicane în cursa pentru Casa Albă atrage atenţia asupra efortului său mai vechi în favoarea protejării vieţii private.

„Toate aceste colectări de date în vrac nu sunt lucrul de care avem nevoie”, a declarat Paul, care şi-a expus punctul de vedere asupra modului în care ar fi putut fi depistaţi teroriştii din spatele atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

El a părăsit tribuna Senatului la ora 23.48 (joi, 6,48, ora României), după zece ore şi jumătate de discurs.

Potrivit regulamentului Senatului, Paul putea să vorbească până joi la prânz, când ar fi fost obligat să se oprească şi să permită Camerei să înceapă o nouă şedinţă. Dacă ar fi vorbit până după miezul nopţii de miercuri spre joi, el ar fi produs amânarea unui vot de procedură privind acordarea preşedintelui a autorităţii de a negocia în regim de urgenţă – fără obstrucţionare în Senat şi fără amendamente în Congres – un acord comercial de parteneriat comercial cu 12 state din regiunea Pacificului.

Paul a fost ajutat, după trei ore de discurs, de către senatorul democrat Ron Wyden, din Oregon, care i-a adresat întrebări, pentru ca vorbitorul să se odihnească.

Rand Paul a mai folosit această procedură de obstrucţionare în 2013, pentru a întârzia un vot asupra nominalizării lui John Brennan ca director al CIA. Republicanul a criticat atunci administraţia preşedintelui Barack Obama pentru modul în care folosea avioanele fără pilot, într-un discurs de aproximativ 13 ore.

Camera Reprezentanţilor a adoptat săptămâna trecută Legea libertăţii (USA Freedom Act), cu 338 de voturi la 88.

Măsurile sunt susţinute, de asemenea, de către Casa Albă.

Proiectul camerei se află acum în Senat. Liderul majorităţii republicane din Senat Mitchell McConnell, care doreşte o prelungire a Patriot Act, a anunţat marţi că va permite un vot asupra măsurilor adoptate în Camera inferioară, după ce lideri republicani din cadrul acesteia din urmă i-au cerut în mod public acest lucru.

Însă măsurile adoptate de Camera Reprezentanţilor pot întâmpina dificultăţi în Camera superioară. Opoziţia faţă de proiectul de lege provine din faptul că textul ar putea să slăbească capacitatea Guvernului de a dejuca atentate teroriste.

Pe de altă parte, republicanii care candidează la preşedinţie au păreri împărţite cu privire la supravegherea practicată de către NSA.

Paul, care face opinie discordantă faţă de ortoxia Partidului Republican în probleme de politică externă, a plasat problema libertăţilor civile în centrul campaniei sale prezidenţiale, dar nu este singurul care se opune colectării masive a datelor. Senatorul republican Ted Cruz din Texas s-a declarat şi el pentru oprirea programului.

Însă alţi doi senatori republicani cu ambiţii prezidenţiale – Marco Rubio din Florida şi Lindsey Graham din South Carolina – susţin că este necesar ca Patriot Act să fie prelungit în forma în care funcţionează în prezent. Iar guvernatorul statului New Jersey Chris Christie, care ar putea să candideze şi el la preşedinţie, este de acord cu cei doi.

 

Cele mai citite

Relaxare si confort – alege consumabile hoteliere potrivite pentru bunăstarea turiștilor!

Turismul în România este unul dintre domeniile cu potențial de creștere enorm. Cu toate că de la an la an, domeniul se dezvoltă, nu...

17 note schimbate radical la Evaluarea Națională

Procentul mediilor de peste 5 de la Evaluarea Națională (EN) a crescut mai puțin după contestații, în acest an, dar tot au existat 17...

Parchetul European cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români, dintre care patru sunt funcționari publici. Această intenție este anunțată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă