Statele Unite dezvoltă o nouă generaţie de rachete rapide, ce pot atinge viteze de peste 5.793 de kilometri pe oră şi pot lovi orice ţintă de pe Glob într-o oră, un proiect care a alarmat China şi Rusia şi a complicat negocierile pentru reducerea armelor nucleare, relatează Sunday Times, citat de NewsIn.
„Capacitatea de a ataca o gamă largă de ţinte aflate în rază de acţiune intercontinentală, fără a recurge la arme nucleare, are o importanţă centrală pentru securitatea naţională”, a explicat Daniel Goure, analist la institutul Lexington din Virginia.
Casa Albă a cerut fonduri de aproape 250 de milioane de dolari pentru cercetarea tehnologiilor hipersonice, dintre care unele folosesc undele de şoc generate de rachete pentru a le creşte şi mai mult viteza.
Noua armă va putea fi lansată din aer, de pe mare sau de la sol şi va zbura la o altitudine de peste 106 kilometri. Racheta va primi date actualizate privind ţinta de la sateliţi. La o viteză de până la cinci ori mai mare decât cea a sunetului, ea va genera atât de multă căldură încât va trebui acoperită cu materiale speciale, pentru a evita topirea.
În funcţie de versiunea pe care o va alege Pentagonul, ogiva se va putea împărţi în zeci de bucăţi letale în ultimele secunde ale zborului sau poate lovi o singură ţintă, bazându-se pe energia kinetică enormă generată. Ca armă de precizie, efectele sale ar diferite de distrugerea în masă provocată de o rachetă cu focos nuclear.
Dezvoltarea acestui program a fost salutată de unii şi criticată de alţii, în condiţiile în care preşedintele american încearcă să reducă arsenalul strategic nuclear american în favoarea armelor tactice, care pot fi folosite pentru a combate terorişti. „Arme convenţionale cu rază de acţiune globală (…) ne vor permite să reducem rolul armelor nucleare”, a explicat vicepreşedintele joe Biden.
Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat la începutul acestei luni că „statele vor accepta cu greu o situaţie în care armele nucleare dispar, dar apar arme care nu sunt mai puţin destabilizante în mâinile unor membri ai comunităţii internaţionale.
Şi analişti americani au avertizat în legătură cu riscul care Rusia sau China să confunde lansarea unei astfel de rachete hipersonice cu un atac nuclear. „Timpul scurt de zbor (…) oferă puţin timp pentru evaluarea situaţiei, exercitând o presiune enormă asupra mecanismelor naţionae de luare de decizii şi crescând probabilitatea unui accident”, a subliniat Pavel Podvig, de la universitatea Stanford.