Statele Unite au mobilizat nave echipate cu capacităţi antirachetă balistică pentru „a supraveghea îndeaproape” lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune anunţată de către Coreea de Nord, a declarat joi comandantul forţelor americane în Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear, informează Mediafax.
„Este logic să le deplasăm pentru a cunoaşte mai bine situaţia. Aceste nave sunt dotate cu capacităţi antirachetă”, le-a spus el unor jurnalişti, fără să precizeze numărul navelor respective.
Este vorba de două distrugătoare, USS Benfold şi USS Fitzgerald, care vor „supraveghea orice eventuală lansare a unei rachete de către Coreea de Nord şi care vor oferi totodată asigurări aliaţilor noştri din regiune, în cazul în care va avea loc o lansare”, a precizat pentru AFP un oficial din cadrul Marinei americane sub protecţia anonimatului.
Mobilizarea lor are scopul să permită o „înţelegere a ceea ce se întâmplă”, iar, în cazul în care lansarea va avea loc, să se afle despre ce tip de rachetă este vorba, să i se stabilească traiectoria, pe cine poate ameninţa şi să „ofere asigurări aliaţilor”, a precizat Locklear.
Statele Unite au denunţat drept „un act de mare provocare” lansarea anunţată ca iminentă de către Phenian a unui „satelit de observaţie terestră”. Comunitatea internaţională suspectează Coreea de Nord că vrea să procedeze la un nou test cu rachetă balistică, încălcând rezoluţii ale ONU.
Coreea de Nord intenţionează să depăşească eşecul foarte mediatizat al lansării unei rachete de tip Unha-3 în aprilie, care a explodat în zbor. Phenianul afirmă că şi aceasta avea scopul să plaseze un satelit civil pe orbită.
În opinia amiralului Locklear, Coreea de Nord „a obţinut progresiv o tehnologie mai bună” în materie de rachete balistice.
„Oare va avea mai mult succes ca data trecută, într-un timp atât de scurt? Cât de multe a făcut pentru a îndrepta (erorile)? Nu pot spune”, a minimizat el.