31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialSUA au efectuat 17 tipuri de experimente medicale pe fiinţe umane în...

SUA au efectuat 17 tipuri de experimente medicale pe fiinţe umane în Guatemala, în anii ’40

Statele Unite au practicat 17 tipuri de experienţe medicale pe bolnavi mintal, prostituate, deţinuţi sau militari din Guatemala în anii ’40, a anunţat vicepreşedintele acestei ţări, Rafael Espada, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Am confirmat 17 tipuri de proiecte experimentale pe oameni realizate în ţara noastră”, a declarat el.

Espada anunţase miercuri că administraţia americană a trimis documente Comisiei speciale de anchetă pe care o conduce, pentru elucidarea faptelor petrecute în perioada 1946-1948.

Experimentele realizate pe fiinţe umane în Guatemala au fost dezvăluite la 1 octombrie după descoperirea arhivelor medicului responsabil de aceste teste, John Cutler, decedat în 2003.

Aproximativ 1.500 de cetăţeni ai acestei ţări au fost infectaţi fără ştirea lor cu boli cu transmitere sexuală cum ar fi sifilis şi gonoree în vederea testării eficienţei penicilinei. Cercetătorii care au desfăşurat acest studiu au ales drept cobai persoane vulnerabile, inclusiv bolnavi mintal.

La 1 octombrie, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a prezentat scuze Guatemalei, în timp ce preşedintele Barack Obama l-a sunat pe omologul său, Alvaro Colom.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă