Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un ajutor de zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor, a anunţat duminică adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, relatează AFP, citată de Mediafax.
Anexarea Crimeei de către Rusia a generat temeri că Moscova va proceda la fel şi în alte foste state sovietice care se confruntă cu tendinţe separatiste.
„Există o îngrijorare aparte faţă de situaţia din Transnistria”, a recunoscut Victoria Nuland, aflată în vizită la Chişinău.
În martie, oficiali transnistreni au solicitat parlamentarilor ruşi să pregătească o lege care să permită alipirea Transnistriei la Rusia.
În acest context, Republica Moldova a exercitat presiuni asupra Uniunii Europene să accelereze semnarea unui acord de asociere şi să-i ofere perspective clare de aderare.
Citeşte şi: Rasmussen: Rusia a încălcat principiul suveranităţii statelor
De asemenea, Statele Unite au acordat Republicii Moldova un ajutor în valoare de peste un miliard de dolari de la obţinerea independenţei, iar relaţiile sale cu Washingtonul sunt „mai bune ca oricând”, a subliniat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.
Sâmbătă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat într-un interviu că oficialii de la „Chişinău şi noile autorităţi ucrainene au organizat practic o blocadă” a Transnistriei.
„În plus, Uniunea Europeană şi, aşa cum am înţeles, Statele Unite încurajează o astfel de atitudine”, a adăugat el.
Victoria Nuland a apreciat că Moscova ar trebui să oblige autorităţile transnistrene să permită accesul observatorilor OSCE în zona sa frontalieră.
Citeşte şi: Tensiunile UE-Rusia cresc monitorizarea South Stream
Această idee a fost suţinută de asemenea de ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.