Un studiu de anvergura dedicat identificarii exacte a surselor de poluare locala pentru zona Copsa Mica (judetul Sibiu) va fi efectuat in urmatoarele sase luni, proiectul fiind co-finantat si de Uniunea Europeana. Si Consiliul Judetean participa la realizarea acestui proiect, alaturi de reprezentantii Primariei Copsa Mica, ai Agentiei Regionala de Mediu Sibiu si Universitatea „Lucian Blaga”.
Astfel, studiul va urmari, in primul rand, determinarea poluarii istorice pe care a produs-o zona industriala Copsa Mica, de la infiintarea sa, in anul 1936, si pana in prezent. Intr-o prima faza a proiectului, membrii grupului de lucru vor evalua probele si datele existente si vor cerceta aria contaminata, precum si raspandirea in viitor a poluarii asupra solului, apei freatice, aerului, animalelor si oamenilor.
„Consiliul Judetean a pregatit documentatia pentru licitatia privind un studiu preliminar, care va fi organizat pana la sfarsitul anului. Pe baza analizei poluarii istorice se va realiza un studiu amplu al fenomenului Copsa Mica, efectuat de specialisti de la Institutul pentru Europa de Est din Dresda, Germania, lor revenindu-le si misiunea de a gasi surse de finantare a proiectului din fondurile europene destinate unor asemenea proiecte. Acest studiu preliminar a fost estimat sa dureze intre 3-5 luni si va fi urmat de unul mai amplu”, a declarat presedintele CJ, Martin Bottesch.
Pe de alta parte, conducerea institutiei doreste sa determine patronatul societatii „Sometra” SA, principalul factor de poluare al zonei Copsa Mica, dar si principalul angajator la nivel local, sa colaboreze la acest proiect si chiar sa finanteze o parte din studiu. Si asta, deoarece uzina, daca va functiona in continuare, va trebui sa respecte normele impuse de Uniunea Europeana.