-0.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022
AcasăSpecialStudenţii, nemulţumiţi de măsurile pentru combaterea fenomenului plagiatului

Studenţii, nemulţumiţi de măsurile pentru combaterea fenomenului plagiatului

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) transmite, marţi, că este dezamăgită de modul în care Parlamentul României şi mai multe universităţi tratează subiectul studiilor doctorale şi a plagiatelor din domeniu şi subliniază că este nevoie de măsuri şi reacţii ferme.

Potrivit Mediafax, Alianţa noteză că se confruntă cu “lipsă de reacţii şi măsuri ferme din partea majorităţii universităţilor, după dezvăluirea numeroaselor cazuri de teze de doctorat plagiate şi după publicarea listelor cu numeroşi universitari care au girat aşa-zise "lucrări ştiinţifice" realizate în penitenciare”.

Cei de la ANOSR vorbesc şi despre o încercare a Parlamentului României de a „goli de conţinut Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2016 a Guvernului României şi de a elimina orice mecanism real de control în domeniul lucrărilor suspecte de plagiat”. Studenţii spun că este nevoie urgentă de o clarificare a cadrului legislativ privind studiile doctorale, de transparenţă în procesul de acordare a titlurilor academice şi de crearea de mecanisme independente de decizie, apel, control şi sancţionare în caz de furt intelectual.

"ANOSR apreciază intenţia Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) de a restructura sistemul studiilor doctorale, prin înfiinţarea unui grup de lucru care să facă propuneri în acest sens, respectiv prin legiferarea unor acte normative precum OG nr. 2/2016, OUG nr. 4/2016, HG nr. 134/2016 sau OMENCŞ nr. 3482/2016. Totuşi, dezbaterile au fost în general sterile, termenele legale pentru consultare publică nu au fost respectate, iar Guvernul României, respectiv MENCŞ, au legiferat chestiuni diferite substanţial faţă de varianta iniţial propusă, fără a exista o explicaţie publică în acest sens.", se mai arată în comunicatul studenţilor.

Studenţii mai notează că, din punctul lor de vedere, este nevoie de un sistem clar de sancţiuni pentru situaţiile în care sunt încălcări ale normelor de etică şi integritate academică. ANOSR este federaţia naţională studenţească ce reuneşte studenţi din 17 centre universitare din întreaga ţară.

Cele mai citite

Noua schemă de ajutor la gaze și energie nu se aplică retroactiv. Precizările ministrului energiei

Guvernul va adopta o OUG privind reducerea facturilor la gaze și energie în intervalul 1 februarie - 31 martie. Ministrul energiei, Virgil Popescu, precizează...

Semnificația zilei de 1 martie și ce flori să oferim

Începutul primăverii este marcat de Mărțișor, o tradiție ce datează de sute de ani, fiind prezentă în toate regiunile din România. Două legende celebre...

NATO scoate România și Bulgaria din ciorba rusească

Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Anthony Blinken s-a încheiat la Geneva fără rezultat. Secretarul de stat american a promis că SUA va răspunde în...
Ultima oră
Pe aceeași temă