33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialStudentii intreprinzatori au acces la fonduri

Studentii intreprinzatori au acces la fonduri

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a semnat ieri cu Banca Comerciala Romana contractul privind acordarea de credite cu dobanda redusa din bugetul de somaj pentru 2006. Presedintele ANOFM, Silviu Bian, a declarat ca valoarea totala a fondului de creditare este de 50 milioane RON, acesta fiind accesibil tuturor intreprinzatorilor.
Beneficiarii de credite din bugetul asigurarilor pentru somaj pot fi intreprinderile mici si mijlocii, unitatile cooperatiste, asociatiile familiale, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente, somerii care infiinteaza societati in scopul crearii de noi locuri de munca, din care minimum 60% pentru someri.
De asemenea, pot beneficia de credite si studentii la zi care au varsta de pana la 30 de ani, urmeaza pentru prima data cursurile unei facultati, in aceleasi conditii cu ceilalti solicitanti.
Valoarea creditului se stabileste in functie de numarul locurilor de munca nou create, pentru fiecare nou angajat acordandu-se 10.000 RON, fara insa ca suma totala a creditului sa depaseasca 1.000.000 RON. Perioada maxima a rambursarii creditului este de trei ani – in cazul celor pentru finantarea cheltuielilor de capital si un an pentru finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar si a altor necesitati privind activitatea curenta.
Nivelul dobanzii curente aplicabile creditelor acordate este de 50% din dobanda de referinta stabilita de BNR.
In judetele unde rata somajului depaseste rata medie pe tara, dobanda creditelor din bugetul de somaj este de 25% din dobanda de referinta a BNR. Informatii se obtin la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si filialele BCR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă