0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialStudenţii asiatici vin în Ardeal

Studenţii asiatici vin în Ardeal

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este singura universitate din ţară acceptată în proiectul Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA). Programul presupune venirea la Sibiu a unor studenţi din ţările asiatice.

Obiectivul programului EMMA este de a dezvolta cooperarea între instituţii de învăţământ superior asiatice şi europene, prin schimbul de studenţi şi de personal.  Erasmus Mundus Mobility with Asia a început la 1 septembrie 2009 şi include la nivel european 246 de fluxuri de “mobilitate individuală”. Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) este singura din România şi din sud-estul Europei inclusă în acest program. Fondurile alocate proiectului la nivel european sunt de peste 5,5 milioane de euro.

Burse de minimum 1.000 de euro pe lună

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a început prin a găzdui de anul trecut 20 de studenţi asiatici şi şase profesori în cadrul acestui program. Studenţii beneficiază de o bursă de 1.000 de euro pe lună, iar profesorii de 2.500 de euro pe lună. De asemenea, ­restul taxelor este suportat prin finanţarea câştigată de ULBS în cadrul Consorţiului EMMA. Consorţiul a primit resursele necesare din partea EACEA – The Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency. Toţi studenţii şi profesorii beneficiază de cursuri de limba română.  Studenţii şi profesorii veniţi la Sibiu sunt din ţări precum Bangladesh, India, Pakistan, Filipine şi Cambodgia. Acestora, Universitatea sibiană le-a oferit programe de licenţă, master, doctorat, postdoctorat/parteneriate, staff academic. Materiile le sunt predate în limba engleză, spre deosebire de majoritatea universităţilor europene cuprinse în cadrul EMMA, care aleg ca limbă de predare limba oficială a ţării în care este situată universitatea.

„Această conferinţă de la Sibiu nu era programată la începutul programului. Ceea ce mă impresionează cel mai mult este entuziasmul pe care l-am întâlnit aici, la Sibiu, în cadrul acestui program”, a declarat coordonatorul EMMA, Marc Diener, de la Université de Nice, din Franţa. 

Pot sta până la trei ani în Sibiu

Studenţii veniţi la Sibiu în cadrul EMMA beneficiază de burse cuprinse între şase şi 34 de luni. Vathana Seourn, studentul la jurnalistică ce beneficiază de o bursă pe perioada maximă, a vorbit în numele colegilor veniţi să studieze la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. “Când ne vom întoarce în ţările din care venim, vom putea oferi şi celorlalţi tineri de la noi din ţară cunoştinţele pe care le dobândim. Mulţumim EMMA pentru şansa de a putea deveni liderii de mâine ai ţărilor noastre. Şi mulţumim profesorilor şi celorlalţi studenţi din Sibiu care ne ajută surprinzător de mult”, a spus Vathana.

Cele mai citite

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă