12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVictoria lui Trump influențează Europa. Omul din spatele viitorului președinte american susține...

Victoria lui Trump influențează Europa. Omul din spatele viitorului președinte american susține mișcările populiste de peste Ocean

Victoria simultană a candidaţilor pro-ruși la prezidenţialele din  Bulgaria și Republica Moldova reprezintă o înfrângere pentru UE, confruntată cu un val „pro-rus” în estul Europei, în contextul tensiunilor dintre Bruxelles și Moscova. 

Intervenţia Kremlinului în alegerile din diferite ţări balcanice preocupă liderii europeni în ce privește intenţia nedisimulată a Rusiei de a bloca extinderea UE sau a NATO în regiune.

În plus, în privința lui de Donald Trump, numeroase cancelarii se tem de un mare „salt în necunoscut”. O temere motivată, având în vedere că, la Washington, președintele ales l-a numit pe Stephen „Steve” Bannon „înalt consilier și șeful strategiei” în viitoarea Administraţie. Descris de Bloomberg ca „omul cel mai periculos din viaţa politică americană”, el este de acum unul dintre cei mai puternici și influenţi oameni din ţară.

Fost director de campanie, apropiat de mediile de extremă dreapta, Stephen Bannon va consilia în cele mai mici detalii viitorul președinte republican, așa cum au făcut la vremea lor David Axelrod sau John David Podesta cu Barack Obama. Steve Bannon va lucra cu Reince Priebus, președintele Partidului Repu­blican, numit secretar general al Casei Albe.

Bannon s-a făcut remarcat când a preluat conducerea site-ului Breitbart News în 2012, după moartea fondatorului Andrew Breitbart. Fondat în 2007, acest site a devenit referinţa pentru toţi adepţii dreptei dure, extremei drepte și naţionaliștilor, fără a uita neonaziștii de toate felurile, reuniţi sub drapelul „Alt Right” care estimează că „identitatea albă” este ameninţată de multiculturalism și imigraţie.

Bannon a fost numit directorul campaniei lui Trump după demisia lui Paul Manafort, el fiind cel care a împins candidatul să folosească un populism exacerbat pentru a câștiga cursa. Iar Breitbart News a fost numit și „Pravda lui Trump”.

Alegerile europene,la mâna lui Bannon?

Acum, directorul site-ului Breit­bart News a anunțat, pentru Reuters, lansarea iminentă a versiunii franceze și germane. Obiectivul afișat  este dezvoltarea audienţei pe baza valului populist și anti-imigraţie care inundă Europa de mai multe luni și, la termen, să contribuie la alegerea candidaţilor „foarte la dreapta” pe eșichierul politic în Franţa și în Germania.

Breitbart News reface cărţile și plutește pe val și are deja avanposturi la Ierusalem, Londra, Los Angeles și în Texas. În campanie, Hillary Clinton și-a avertizat partizanii referitor la „ideologia emergentă rasistă” a „Alt Right“ și de „fuziunea dintre Breitbart și campania Trump”.

Breitbart News, instalat în Marea Britanie, a influenţat și opinia publică britanică. Bannon a văzut oportunitatea reprezentată de dezbaterea din jurul referendumului britanic de ieșire din UE și a lansat Breitbart London, care a făcut campanie în favoarea Brexit. Firesc, în Europa, victoria lui Donald Trump a dat aripi unui populism care are vântul în pupă de câţiva ani.

Avertisment NATO

Secretarul general al NATO a transmis un spectaculos avertisment președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump: „A face pe cavalerul singur nu este o opţiune, fie că este pentru Europa sau pentru SUA”. Șeful alianţei militare occidentale, Jens Stoltenberg, a semnalat că „Vestul se confruntă cu cea mai mare provocare de securitate într-o generaţie” și a reamintit ostentativ sângele vărsat de aliaţii NATO care au venit în ajutorul SUA după atentatele din 11 septem­brie.

Acum, în locul aprofundării diferenţelor între cei 28 membri, este timpul strângerii legăturilor sub „puternicul leaderschip american”.

Intervenţia lui Stoltenberg, la câteva zile după șocul alegerii lui Donald Trump la Casa Albă, pune în evidenţă preocupările profunde în sânul cercurilor militare europene asupra noului președinte american.

În iulie, Trump declarase, printre altele, că NATO este incapabilă să facă faţă terorismului. Stoltenberg a afirmat că Alianţa joacă un „rol crucial” în lupta contra ISIS și în întărirea capacităţilor parteneri­lor din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu de luptă contra terorismului.

Și a precizat că Rusia lui Putin a devenit mai „autoritară” în ultimii ani și faptul că a concentrat la frontierele occidentale zeci de mii de trupe trebuie tratat ca o ameninţare reală, la care Occidentul trebuie să răspundă.    

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă