26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialStratan si Comanescu nu au discutat despre tratatele bilaterale

Stratan si Comanescu nu au discutat despre tratatele bilaterale

Ministrul roman de externe Lazar Comanescu si omologul sau moldovean Andrei Stratan au declarat, luni, la Chisinau ca impartasesc dorinta de a gasi o rezolvare a problemelor bilaterale intr-un timp rezonabil si prin solutii comune, dar au ocolit numirea cailor concrete pe care le au in vedere, transmite NewsIn.

"Am discutat despre spectrul larg al relatiilor bilaterale, despre problemele pe care azi le avem de solutionat si care s-au acumulat in trecut. Am convenit sa continuam dialogul si discutiile pentru identificarea solutiilor. In urmatoarea perioada vom realiza cu succes acest lucru", a declarat, destul de evaziv, Andrei Stratan la sfarsitul intrevederii cu omologul sau roman.

"Am constatat cu bucurie faptul ca relatiile bilaterale si juridice fac progrese si am speranta ca intr-un timp rezonabil si cu eforturi comune vom gasi solutiile necesare", a declarat, intr-un limbaj la fel de diplomatic, ministrul roman de externe.

Cei doi sefi ai diplomatiei au evitat sa numeasca aceste probleme care "s-au acumulat", dupa cum a spus ministrul Andrei Stratan, si care par sa tensioneze relatiile dintre Romania si tara vecina. Semnarea Tratatului de frontiera si a Tratatului politic de baza dintre Romania si Republica Moldova sunt doua conditii cerute cu insistenta de catre Chisinau pentru ca relatiile bilaterale sa intre pe un fagas lipsit de asperitati.

La declaratiile de presa de la Chisinau nu s-au acceptat intrebari din partea presei, iar cand numerosii jurnalisti prezenti la conferinta au ridicat anumite intrebari privind aceste probleme, cei doi ministri au refuzat sa abordeze acest subiect.

Cele doua documente mentionate mai sus sunt considerate foarte importante de Chisinau, dar semnarea lor treneaza de mai multi ani, din cauza unor retincente ale partilor, care tin de anumite nuante, incepand de la denumirea limbii in care se va spune ca sunt redactate si pana la denumirea propriu-zisa a documentelor. Chisinaul este deosebit de atent, urmarind sa obtina garantii maxime in privinta statalitatii sale.

Cei doi sefi au diplomatiei au ocolit si subiectul proiectului de Acord privind micul trafic de frontiera. Dupa ce Bucurestiul a propus semnarea unei Conventii privind micul trafic la frontiera, MAE moldovean a declarat ca va accepta aceasta oferta doar dupa ce Bucurestiul va semna Tratatul de frontiera. "Cum putem vorbi despre micul trafic la frontiera, daca nu avem reglementat statutul propriu-zis al frontierei?", a declarat atunci ministrul moldovean de externe. Ulterior Chisinaul a propus Bucurestiului includerea intregului teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, in zona de mic trafic la frontiera, in conditiile in care uzantele interne ale UE stabilesc o zona de 30 de km pentru micul trafic la frontiera.

Intrebat recent daca in cadrul vizitei lui Lazar Comanescu la Chisinau ar urma sa fie semnat Tratatul de frontiera dintre cele doua tari, Andrei Stratan a declarat ca acest lucru se va intampla doar in cazul in care pana in luna iulie Chisinaul si Bucurestiul vor ajunge la o intelegere pe marginea acestui document. "In acest moment nu s-a ajuns inca la o platforma comuna", declara Andrei Stratan. Luni, ministrul molodvean nu a mai facut nicio declaratie despre pe acest subiect.

Pe langa problema documentelor controversate, pe agenda discutiilor celor doi ministri s-au aflat perspectiva europeana a Republicii Moldova, rezolvarea conflictului transnistrean, cat si dezvoltarea cooperarii in cadru regional.

Romania si-a refirmat spijinul ferm pentru Republica Moldova in ceea ce priveste perspectivele de aderare la UE, fiind oricand pregatita sa isi impartasesca experienta "atat in reusitele pe care le-a avut, cat si cu problemele cu care s-a confruntat", dupa cum a explicat Lazar Comanescu. De altfel, ce doi ministri au stabilit ca ministerele de linie sa se intalneasca in mod sistematic pentru a discuta si pentru a putea face schimb de experienta.

UE a hotarat la sfarsitul lunii mai sa declanseze procesul de reflectie privind elaborarea unui nou cadru de cooperare UE-Republica Moldova, si, dupa cum a afirmat ministrul de externe moldovean, tara sa spera la "un document politic mai avansat, avand in vedere rezultatele pozitive de pana acum". Lazar Comanescu l-a asigurat pe omologul sau ca Romania, in calitate de singura tara membra a UE vecina cu R. Moldova, va insista ca perioada de reflectie sa fie cat mai scurta si ca documentul final sa consolideze pozitia europeana a Republicii Moldova.

In ceea ce priveste conflictul transnistrean, ambele parti au declarat ca doresc medierea conflictului in format "cinci plus doi" (R. Moldova, Transnistria – parti aflate in conflict, Ucraina, Rusia, OSCE – mediatori – si observatorii SUA si UE – n.r.), Romania reafirmand sprijinul "categoric" pentru rezolvarea acestui conflict.

Ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu efectueaza luni o vizita oficiala in Republica Moldova si a fost primit pana la transmiterea acestei corespondente de presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, de prim-ministrul Zinaida Greceanii si de seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan.

Prima parte a acestei vizite oficiale – ce are loc la acest nivel dupa mai bine de doi ani si jumatate – a fost de bun augur, discutiile fiind purtate deschis si cu buna credinta, potrivit declaratiilor oficiale. Premierul Republicii Moldova Zinaida Greceanii i-a spus lui Lazar Comanescu ca are speranta ca vizita "sa fie un punct de plecare pentru un nou inceput".  

In a doua parte a zilei Lazar Comanescu va avea convorbiri cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu, cu prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul economiei si comertului, si cu primarul general al municipiului Chisinau, liberalul Dorin Chirtoaca. Alaturi de Andrei Stratan, ministrul roman va vizita si noul Consulat al Romaniei la Chisinau. Consulatul a fost inaugurat in decembrie de fostul ministru roman de externe Adrian Cioroianu, dar vizita lui de atunci, care avea loc intr-un context tensionat al relatiilor, nu s-a bucurat de atentia autoritatilor de la Chisinau, iar Adrian Cioroianu nu a avut nicio intalnire cu vreun oficial moldovean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă