Istoricii care au realizat monografia comunei Manastireni din judetul Cluj au descoperit ca o strabunica a actualei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, este o contesa originara din aceasta localitate. Tudor Salagean, seful Sectiei de Istorie la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, a declarat, sambata, ca aceasta contesa, Kristina Kemeny, a reusit sa introduca numele Manastireni in genealogia regala britanica.
„Contesa Kristina Kemeny de Manastireni (Magyargyromonostor) s-a casatorit in 1793 cu baronul Balthazar Banffy de Losoncz, cu care a avut o fiica, Terezia Bannfy. Aceasta a fost bunica Claudinei Rhedey, care s-a casatorit in 2 mai 1835 cu un aristocrat german, ducele Alexandru de Wurtemberg. Fiul lor, Francisc de Teck, casatorit in 1866 cu Mary Adelaide de Cambridge, principesa a Marii Britanii si Irlandei de Nord, a fost tatal printesei Mary de Teck, cea care a devenit in 6 iulie 1893 sotia lui George al V-lea, rege al Marii Britanii. Fiul acestora, George al VI-lea, rege al Marii Britanii intre 1936-1952 este tatal reginei Elisabeta a II-a. Astfel, Kristina Kemeny este stra-stra-stra-stra-strabunica actualei suverane a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord”, a explicat istoricul clujean.
Potrivit acestuia, blazonul Kristinei Kemeny se gaseste inca in Biserica Reformata din Manastireni.
Monografia „Manastireni si Manasturu Romanesc – Satul sufletului meu” a fost lansata sambata in comuna, in prezenta a peste 2000 de invitati. La lansare au participat si altetele regale Principesa Margareta si Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, care au dezvelit un bust al Regelui Ferdinand, realizat de sculptorul Doru Stoica.
Comuna Manastireni se afla la 45 de kilometri de Cluj-Napoca si a fost prima data atestata documentar in anul 1322.