Criza de procurori la Tulcea
Parchetele de pe langa judecatoriile din judetul Tulcea nu mai au procurori. La parchetele din Babadag si din Macin mai lucreaza doar cate doi procurori, care fac cu greu fata volumului imens de munca. O situatie asemanatoare este si in cazul municipiului Tulcea, unde sunt prea putini magistrati. Sefii celor trei parchete sustin ca, in timp ce numarul procurorilor s-a injumatatit, in ultimul an, numarul dosarelor penale pe care le instrumenteaza sau le supravegheaza s-a dublat. La Macin, lucrurile s-au complicat si mai mult in acest an, pentru ca unul din cei doi procurori s-a imbolnavit, iar munca celor patru procurori, aflati in statele de functionari, dar inexistenti in realitate, a fost efectuata timp de cateva luni doar de un singur magistrat. In ultimii ani, nici un procuror nu a mai fost angajat la institutiile conduse de ei.
Venituri suplimentare la bugetul local
Primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, a declarat ca din cauza bugetului auster de anul acesta se cauta solutii pentru identificarea unor surse de venituri suplimentare. In acest sens, s-a decis scoaterea la vanzare a terenurilor pe care se afla spatii comerciale detinute in baza unor contracte de concesiune. Asa se face ca agentii economici ce detin unitati de alimentatie publica au sanse sa devina proprietari ai suprafetelor respective, scapand astfel de plata chiriilor lunare, cu conditia sa dispuna de sumele necesare incheierii tranzactiilor. Pe de alta parte, se va face in scurt timp o inventariere a terenurilor disponibile din oras care, ulterior, vor fi scoase la licitatie. Este cazul celor ce vor proveni in urma demolarii caselor ce stau sa se prabuseasca, cat si a suprafetelor aflate in zona industriala. Nu in ultimul rand, vor fi vandute terenurile ramase libere in urma sistematizarilor care se executa, in prezent, in mai multe cartiere din oras, printre care si Rozelor, unde lucrarile sunt aproape de finalizare. Pentru ca banii sa ajunga cat mai repede la bugetul local, se fac demersuri astfel incat prima serie de licitatii sa fie organizata pana la sfarsitul acestui an.
Interesele locale au imputit lacul Murighiol
Lacul Murighiol din apropierea localitatii cu acelasi nume constituie marul discordiei pentru mai multe autoritati din judetul Tulcea. Satenii din Murighiol si primaria acestei localitati se plang ca acest lac moare incet, dar sigur, intrucat el nu mai primeste apa proaspata din bratul Sf. Gheorghe al Dunarii. Lacul, care are o suprafata de 260 de hectare, se afla de mai bine de un deceniu in administrarea Primariei Murighiol. Nimeni nu stie de ce respectiva zona lacustra nu a fost cuprinsa in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ceea ce ar fi permis tratarea lacului, impreuna cu restul zonelor acvatice din interiorul rezervatiei, din punct de vedere ecologic. Trebuie spus ca in apropierea acestui lac natural se afla doua bazine piscicole indiguite, iar intre acestea a existat pana de curand un canal prin care apa din bratul Sf. Gheorghe patrundea si in lacul din preajma satului Murighiol. Intrucat nimeni nu s-a ocupat de decolmatarea lacului, vegetatia si fauna piscicola au inceput sa moara. Vara, cand temperatura este prea mare, apa lacului se impute, iar putinii pesti care au mai ramas in acest lac mor pe capete.