Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta a acordat in permanenta o atentie maxima problemelor de sanatate publica. Ca atare monitorizarea si mentinerea calitatii apei potabile sunt necesitati primordiale, pe care se bazeaza intreaga activitate a RAJA Constanta.
In aceste conditii, regia este prima din tara la nivelul careia s-a infiintat un departament de calitate, ai carui reprezentanti monitorizeaza si analizeaza indicatorii chimici, fizici si biologici ai apei potabile in permanenta, chiar din ora in ora. In plus, in ceea ce priveste calitatea, regia a facut pasi importanti. La ora actuala toti locuitorii municipiului Constanta sunt alimentati numai cu apa din sursele de subteran, apa ce are toate caracteristicile unei ape plate, asa cum o demonstreaza si analizele de laborator.
Din pacate, furnizarea apei potabile este un proces ce inglobeaza mari cheltuieli. Regia poarta raspunderea in domeniul alimentarii cu apa potabila intr-un judet intreg, asigurand acest serviciu la aproape 5.000 de agenti economici, peste 2.200 de asociatii de locatari/proprietari si la peste 730.000 de abonati casnici. Cheltuielile pentru transportul apei la toti acesti abonati, in sisteme de conducte ce insumeaza o lungime de peste 1.900 de kilometri, sunt imense. La acestea se adauga si platile catre principalii furnizori ai regiei – societatea Electrica si Directia Apelor Dobrogea – litoral, care anual incaseaza sute de miliarde de lei pentru energie si apa de izvor furnizata.
Ca si abonamentul la cablu, telefonia mobila, energia sau bauturile alcoolice, apa potabila costa bani, iar cel care o consuma trebuie sa o plateasca.
Spre stiinta dumneavoastra, un litru de Coca-Cola costa peste 2 lei RON, in timp ce o mie de litri de apa potabila costa doar 1,77 lei RON, apa ce este transportata in orasul Baneasa sau la etajul 10 al unui bloc.
In aceste conditii, nu este regia vinovata pentru eventualele probleme de sanatate nedorite ce pot aparea la nivelul orasului Baneasa. In situatia in care majoritatea abonatilor din orasul Baneasa, inclusiv bugetarii, nu-si achita facturile la apa potabila iar restantele se ridica la 100.438,52 lei RON – suma ce reprezinta contravaloarea intregului consum de apa de la nivelul orasului pe o perioada de zece luni, regia a fost nevoita sa puna in aplicare masurile de recuperare a debitelor, restante ce pun in pericol sistemul de alimentare cu apa de la nivelul intregului judet. Totusi, dand dovada de intelegere, RAJA Constanta nu a aplicat masura drastica de debransare, ci a trecut doar la furnizarea apei potabile dupa un anumit program. Deoarece din suma restanta regia a incasat in luna ianuarie doar 11.786,65 lei RON, consideram ca masura pe care am luat-o privind furnizarea apei potabile dupa un anumit program este justificata.
In timp, pentru recuperarea debitelor restante RAJA Constanta a intreprins toate masurile prevazute de art. 25 din Legea 326/2001 – Legea Serviciilor Publice de Gospodarire Comunala. Astfel, reprezentantii regiei au actionat in judecata debitorii care au inregistrat intarzieri la plata facturilor mai mari de 60 de zile, o parte dintre debitori fiind chiar in faza de executare silita. Chiar si in aceste conditii, majoritatea rau-platnicilor nu-si achita debitele, ba, mai mult, nici nu se prezinta in fata instantelor de judecata.
Ca urmare a dificultatilor pe care regia le-a intampinat intotdeauna in ceea ce priveste recuperarea creantelor de la utilizatorii din orasul Baneasa, cu adresa nr. 48.363 din 9 septembrie 2005, am adus la cunostinta Primariei Baneasa masura pe care RAJA a luat-o, si anume furnizarea apei potabile dupa un anumit program.
Cu tot respectul, nu putem fi considerati vinovati ca Primaria Baneasa nu face fata situatiei iar abonatii de pe raza localitatii nu-si achita restantele. RAJA Constanta ar fi fost vinovata doar in cazul in care oamenii plateau serviciul de furnizare a apei potabile si nu aveau apa, regia neputand sa-si indeplineasca obligatiile contractuale.
Ca atare, consideram ca somatia dumneavoastra de a furniza apa potabila catre cei care nu platesc este cel putin hazardata.
Cu deosebita consideratie,
director general
Felix Stroe