Stenogramele din dosarul retrocedărilor ilegale arată cum gândesc și acționează unii politicieni din Parlamentul României. „Mi-aş lua un partener, doi, cu care aş face nişte deal-uri, iar cu restu’ sunt cel mai curat om din lume“ era rețeta lui Viorel Hrebenciuc. Acesta este cercetat și într-un alt dosar, pentru instigarea deputaţilor Ilie Sârbu şi Dan Şova la traficarea influenţei și la cumpărare de influenţă.
Procesul în dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt implicați fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alți 13 inculpați a început vineri, la doar o zi după ce DNA a decis trimiterea în judecată a respectivelor persoane. Înalta Curte de Casație și Justiție a verificat, la primul termen preliminar, rechizitoriul şi actele din dosar, a dat copii ale actului de inculpare celor judecaţi şi a emis citaţiile.
Printre persoanele judecate în acest caz se numără doi magistrați, un șef al Romsilva, precum și beneficiarul celor 43.000 hectare de pădure din județul Bacău retrocedate ilegal, Gheorghe Paltin Sturdza.
Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza şi Dan Costin Bengescu, aflați în arest preventiv, sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor.
Romsilva a pierdut aproape 304 milioane de euro, după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 hectare de pădure.
Pe de altă parte, senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, este acuzat că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă aproximativ 6.000 de hectare de pădure.
Stenogramele din dosar au scos la iveală modul cum gândesc și acționează unii politicieni din Parlamentul României, judecători și reprezentanți ai autorității statului. Procurorii au reținut, de exemplu, faptul că Tudor Chiuariu i-ar fi spus fostului prefect de Bacău, Claudiu Şerban, că dacă factorii decizionali de punere în posesie se mai opun împroprietăririi, ei ar putea fi schimbați din funcție.
Pe de altă parte, anchetatorii au precizat în rechizitoriu că tocmai beneficiarul intervențiilor, Gheorghe Paltin Sturdza, este cel care a furnizat involuntar dovezi pentru inculparea celorlalte persoane implicate, deoarece nota în agendă şi înregistra pe ascuns discuţiile cu complicii, conform Mediafax. Astfel, procurorii DNA au descoperit acasă la acesta o înregistrare ambientală făcută în timp ce negocia cu deputaţii Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc detaliile retrocedării ilegale. În înregistrare, fostul senator vorbește despre faptul că e tot mai greu să faci afaceri controversate în România.
“M-am uitat ce s-a întâmplat în toate ţările din Europa de Est, care au intrat în NATO şi în Uniunea Europeană înaintea noastră, că eram în situaţia asta, erau oamenii mult mai avansaţi decât noi, şi am observat următorul lucru, toţi miniştrii care s-au ocupat de privatizare în toate ţările au fost arestaţi, şi-n Polonia, şi-n Cehia, şi-n Ungaria. (…) E clar că se va întâmpla şi la noi treaba asta, vine valul şi la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească… să fac, să n-am probleme, mă, şi când o trece valul, o să ridic capu’ şi-o să încerc să mă apuc să fac nişte treburi serioase. Valul a trecut, domnu’ Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeană, suntem membri în Clubul celor 27-28 de la 1 iunie, e altceva, nu mai merge cu porcării, nu mai ţine, gata, s-a închis“.
În acest dosar a fost implicat și prințul Paul de România. Unul dintre inculpați, Dan Bengescu, îi spunea lui Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat Viorel Hrebenciuc, că prinţul Paul are „o jenă financiară foarte puternică“.
„Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20.000 mâine, nu ştiu la ce bancă, şi eu nu i-am finalizat proiectul decât… îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui nişte documente.
El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aş mai vrea eu să se ducă…“, explica Dan Bengescu. Acesta îl avertiza pe Andrei Hrebenciuc: „Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiţie: să-i semneze pentru cele 40 (se face referire la cele 40.000 de ha pădure Broşteni). (…) Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu’ ăla pe alea 40, e păcat“.
Cumpărare de influență
Viorel Hrebenciuc este cercetat în continuare într-un dosar desprins din cel al retrocedărilor, pentru instigarea deputaţilor Ilie Sârbu şi Dan Şova la traficarea influenţei şi instigarea la cumpărare de influenţă a lui Dan Şova, conform Mediafax.
Anchetatorii DNA notează în secţiunea finală a rechizitoriului prin care l-au trimis în judecată pe Viorel Hrebenciuc, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, că „cercetările nu au fost finalizate din motive obiective până la momentul întocmirii rechizitoriului cu privire la toate faptele şi persoanele, nefiind lămurită, dincolo de orice îndoială, existenţa tuturor faptelor şi contribuţia tuturor persoanelor implicate“, astfel că procurorul de caz a dispus „disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar şi continuarea cercetărilor“ cu privire la Hrebenciuc şi alte persoane.