33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialStavrositu vrea egalitate de gen în partide, Consiliul Europei e de acord

Stavrositu vrea egalitate de gen în partide, Consiliul Europei e de acord

În cadrul Sesiunii ordinare 2012 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, de miercurea trecută, deputatul constănţean Maria Stavrositu a susţinut în plen raportul „Cele mai bune practici privind promovarea egalităţii de gen în partidele politice”.

 

Raportul a fost aprobat cu 81 de voturi pentru şi 2 voturi împotrivă. Maria Stavrositu a subliniat rolul-cheie pe care îl au partidele politice în democraţiile pluraliste şi că reprezentarea şi participarea femeilor pe scena politică cons­tituie elemente vitale pentru consolidarea unei democraţii. Totodată, deputatul a menţionat că nu există nici o formulă unică cu privire la modul de a spori reprezentarea femeilor în politică: fiecare stat şi-a urmat propria cale în funcţie de istoria şi de cultura politică diferită, cât şi de gradul diferit de conştientizare a importanţei de gen.

Printre instrumentele aflate la dispoziţia fiecărui stat a enumerat: legislaţia electorală, accesul la resurse financiare sau de altă natură. În ceea ce priveşte importanţa implicării femeilor în competiţia electorală, parlamentarul român a subliniat că un număr mic de femei sunt plasate pe poziţii eligibile pe listele electorale şi pentru o mai bună reprezentare a acestora trebuie avută în vedere o schimbare de atitudine şi de mentalitate. Maria Stavrositu consideră că introducerea cotei de reprezentare este o primă soluţie care trebuie luată în considerare. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă